1 av 6
Kondoleansbord för Nils Horner på Sveriges Radio Foto: Jesper Björnstedt/Sveriges Radio
2 av 6
Nils Horner i Abbottabad i Pakistan. Foto: Sveriges Radio
3 av 6
Flaggan på halv stång för Nils Horner. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio
4 av 6
Nils Horner på plats i Afghanistan under presidentvalet 2009. Foto: Sveriges Radio
5 av 6
Nils Horner i Japan. Foto: Sveriges Radio
6 av 6
Nils Horner. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ekot minns Nils Horners gärning

Under nästan 14 år hördes han i Sveriges Radio
3:01 min

På morgonen den 11 mars sköts Nils Horner ihjäl på en gata i Afghanistans huvudstad Kabul där han bevakade det kommande presidentvalet. Kollegorna på Ekots utrikesredaktion minns Nils Horner.

Han var alltid på plats, det var ett av Nils Horners främsta signum. Nils Horner var på plats under de stora världshändelserna som i Belgrad när Milosevic föll i oktober 2000, eller när amerikanerna tågade in i Bagdad, tsunamins ödeläggelse eller när Bin Laden just hittats i Pakistan efter många år. 

Men minst lika viktig var hans förmåga att komma nära i det lilla.

Nästan alltid klädd i kavaj och svala linnebyxor, lågmäld och vänlig, så här sa han själv i en intervju om att ta sig fram i de mest skilda situationer:

” Jag vill inte se ut som någon sluminvånare. Det känns som om man vill ge ett hyfsat intryck när man träffar människor, vilka det än handlar om. När man är ute och gör reportage träffar man människor från alla möjliga ställen och med olika jobb. Man vill försöka visa någon form av respekt.”

Under nästan 14 år hördes han i Sveriges Radio, den största delen av tiden från Asien, och han hann återvända till platser och följa de händelser han rapporterat om - och alltid genom det lilla skildra det stora, för oss kvar här hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".