Demokraten Dianne Feinstein som även är ordförande för senatens tunga underrättelseutskott. Foto: Senatens tv/AP/TT.

CIA anklagas öppet för dataintrång

2:21 min

En av USA:s tyngsta kongresspolitiker Dianne Feinstein anklagar nu öppet underrättelsetjänsten CIA för att ha gjort intrång i flera senatorers datorer.

Dataintrånget ska ha skett när senatorerna skulle granska CIA:s kontroversiella tortyrprogram, och gjorts för att förhindra insyn i CIA:s metoder och verksamhet.  

– Jag är allvarligt oroad över att CIA:s dataintrång mycket väl kan ha skett i strid med den maktdelning som föreskrivs i USA:s konstitution, säger Dianne Feinstein.

Dianne Feinstein är en välkänd demokratisk politiker som även är ordförande för senatens tunga underrättelseutskott.

På senare tid har hon ägnat stor kraft åt att försvara den världsomspännande övervakningsverksamhet som spionorganisationen NSA ägnar sig åt.

Men nu har Feinstein själv fått nog av övervakning.

Åtminstone den hon öppet anklagar underrättelsetjänsten CIA för att ha bedrivit mot hennes eget utskott.

Som ni hörde säger Feinstein att CIA kan ha brutit mot både lagen och konstitutionen.

Bakgrunden är CIA:s antiterroristprogram som senatens underrättelseutskott sattes att granska 2009.

Dels för att undersöka sanningen bakom alla uppgifter om tortyr, bortföranden och hemliga fängelser som kom efter 11 september-attentaten, dels för att komma fram till om det mycket kontroversiella programmet gett några resultat.

Utskottet fick tillgång till miljontals hemliga CIA-dokument i ett särskilt avgränsat och säkrat datornätverk.

Men ju längre den digitala granskningen pågick, desto fler allvarliga anklagelser började bollas mellan CIA och utskottspolitikerna.

CIA påstod att utskottet olagligen skaffat sig tillgång till andra dokument, som inte var avsedda för deras ögon.

Utskottet påstod att CIA lika olagligt och efter hand plockat bort stora mängder dokument från datorerna, för att förhindra insyn.

Det som nu sker är alltså att ett av kongressens tyngsta namn - en i grunden övervakningsvänlig senator - beskyller landets underrättelsetjänst för att ha spionerat på de politiker som är satta att granska dess verksamhet.

Nästan samtidigt som Dianne Feinstein offentliggjorde sina anklagelser i kongressen, satt CIA-chefen John Brennan i en intervju på annan plats i Washington.

Där förnekade Brennan helt Feinsteins påståenden, och sa att de är bortom all rim och reson.

– Vi skulle aldrig göra något sådant, jag menar, det är bara helt bortom all rim och reson, sa John Brennan.

Den här historien har många krångliga ingredienser, den har bubblat under ytan i flera år, men nu har den alltså briserat, och väcker mycket stor uppmärksamhet här i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista