Gatan i Kabul där Nils Horner dödades Foto: Rahmat Gul/TT Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Islamistisk grupp tar på sig mordet på Horner

Kabuls polischef om mordet
2:30 min

En relativt okänd islamistisk grupp i Afghanistan hävdar nu på sin hemsida att den ligger bakom mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner.

Gruppen ska vara en utbrytargrupp från talibanerna. Men erfarna journalister på plats i Kabul ifrågasätter på Twitter gruppens trovärdighet och säger att gruppen har en historia av att ta på sig en mängd dåd. En av dessa journalister är Sami Yousafzai.

– Ni kan ju se på deras hemsida att de säger sig ligga bakom allt möjligt, säger Sami Yousafzai, som bland annat skriver för välrenommerade utländska nyhetsmagasin.

– Gruppen är en utbrytargrupp från talibanerna, och har tidigare bland annat hotat med att döda alla inom den afghanska politiken som går med på fredssamtal med president Karzai. Men det är en liten grupp och i det här fallet är jag 100 procent säker på att det inte är de som ligger bakom, säger Sami Yousafzai.

Även säkerhetskällor som Ekot varit i kontakt med tvivlar på uppgiften, och påpekar att det finns ekonomiska intressen i att göra sig ett namn och hävda att man genomfört dåd.

Nils Horner sköts till döds i går morse i Afghanistans huvudstad Kabul där han befann sig för att göra reportage inför presidentvalet nästa månad.

Polisen i Afghanistan har ännu inte gripit någon för mordet, men polisen hoppas kunna identifiera gärningsmännen med hjälp av bilder från övervakningskameror.

Kavoos Akthari, reporter på Sveriges Radios persiska redaktion, har talat med polischefen i distriktet i Kabul där mordet skedde:

– De har bildat ett speciell anti-terrorgrupp med de bästa poliserna i Kabul. De ska kolla på övervakningsfilmer de fått, men de har ingen misstänkt än.

Polischefen kände inte alls igen islamistgruppen som hävdar att de ligger bakom mordet, berättar Kavoos Akthari.

I dag är Nils Horners tolk på nya förhör hos polisen, men inte som misstänkt, utan som vittne till mordet. Troligen är det för att se om det går att identifiera de två okända män, som misstänks vara mördarna.

Sardar Ahmad, som driver en mediebyrå, som Nils Horner anlitade för att få hjälp med en tolk har pratat med tolken och chauffören, som beskrev hur dådet gick till, när de stod på en gata i en välbevakad stadsdel.

– Två okända, unga män kom upp bakom Nils Horner, och en av dom sköt Nils i huvudet med ett skott. Sedan sprang de. En hade jeans och en traditionell klädsel och båda uppskattas vara i 20-årsåldern, säger Sardar Ahman.

Tolken försökte hjälpa Nils Horner, och när polisen kom lyfte de in honom bak i polisbilen och körde till sjukhus. Men Nils var död vid ankomsten.

Mordet förvånar många i Kabul, dels att det skedde på öppen gata, i fullt dagsljus i ett välbevakat område. Dels att det riktades så direkt mot en person, utan att det fanns klara motiv till en sådan våldshandling.

Här kan du dela dina minnen och tankar efter beskedet om Nils Horners död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".