Ukrainakrisen skapar oro i Polen

2:09 min

I morgon genomförs den omstridda folkomröstningen om Krims framtid. I Ukrainas grannland Polen, som också har gräns mot Ryssland, ser många med stor oro på händelseutvecklingen och Polen har försökt att spela en större roll i de diplomatiska lösningsförsöken.

I Polens huvudstad Warszawa är läget i Ukraina ett givet samtalsämne för många. Aleksandra Kolenkiewicz sammanfattar stämningen i landet väldigt bra.

 – Solen skiner, vi går till jobbet som vanligt, allt är perfekt på ytan, säger hon.

Sedan kommer hennes stora men, ett men som hon delar med många andra polacker just nu. Oron för krig i det absoluta närområdet:

 – Om det blir ett riktigt krig kommer folket i Ukraina behöva väldigt mycket mer hjälp från oss, säger Alexandra.

Nato- och EU-landet Polen, med gräns både till Ryssland vid Kaliningrad och till Ukraina, är ordentligt påverkat av det som pågår österut. På grund av sitt geografiska läge och sina starka band till Ukraina, och mångåriga komplicerade förhållande till Ryssland och före detta Sovjetunionen, har landets regering varit ovanligt aktivt i diplomatin om krisen.

Polen har velat gå hårdare och snabbare fram med sanktioner mot Ryssland än resten av EU. Landets premiärminister Donald Tusk har också uppmanat bland annat Tyskland att göra sig mindre bereonde av rysk gas.

Dessutom kallade Polen, av orosskäl, till det extra Nato-möte som hölls för någon vecka sen. USA har också skickat tolv stridsflygplan och 300 soldater till Polen, vilket förstås understryker allvaret.

– Vi polacker har alltid varit lite oroliga, nästan lite rädda för Ryssland, det är som ett komplex för oss säger Aleksandra Kolenkiewicz

Många polacker har också skickat förnödenheter till Ukraina, och landets politisk ledning vill gärna se ett Europaorienterat Ukraina som en buffert mellan sig och Ryssland.

Den politiska enigheten i det annars så splittrade Polen landet har också varit ovanligt stor under krisveckorna i Kiev och på Krim. Men trots att Ukrainaläget är ett stort samtalsämne pågår livet alltså som vanligt i Warszawa.

– Jag intresserar mig inte så mycket, jag är inte särskilt rädd heller, jag har mitt eget liv att bekymra mig om, säger pensionären Zdzislawa Debecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista