Foto: Sergei Chuzavkov/TT.

Stor majoritet röstade för ryskt Krim

2:03 min

En mycket stor majoritet av dem som deltog i den omtvistade folkomröstningen på Krim i dag röstade för att halvön ska tillhöra Ryssland och lämna Ukraina, enligt den vallokalsundersökning som genomfördes.

– Fantastiskt, det är som en fest, säger Darja, en ekonomistudent som svept in sig i den ryska flaggan. Vi hoppas att resultatet blir det vi tänkt oss, att Krim ska börja blomstra, säger hon

Strax efter att röstlokalerna stängts kom en vallokalundersökning som sa att 93 procent av dem som deltog i folkomröstningen uttalade sig för att Krimhalvön ska anslutas till Ryssland.

Efter beskedet exploderade centrala Simferopol i genuina glädjescener och tusentals människor samlades på det centrala torget för att fira.

– Vi har alltid väntat på det här, att vi ska få leva i Ryssland, där känner vi oss hemma medan de åsikter som förs fram i västra Ukraina är främmande för oss, säger Viktor som arbetar som försäljningschef på ett företag.

EU och USA har varnat för att Ryssland kommer att utsättas för sanktioner om folkomröstningen genomfördes men trots det så blev den alltså av. Än så länge finns bara en vallokalsundersökning, den enda som fick genomföras, så det finns alltså inga andra siffror att jämföra med. De verkliga rösterna har man bara börja räkna.

Valdeltagandet rapporteras till runt 80 procent vilket får anses uppseendeväckande högt med tanke på att olika grupper förklarat att de skulle bojkotta folkomröstningen, bland annat Krimtatarerna, de hörde helt klart inte till dem som festade ikväll.

Regeringen i Kiev har sagt att omröstningen är olaglig eftersom den strider mot den ukrainska konstitutionen och genomfördes efter att rysk militär tagit kontrollen över Krim, samma ståndpunkt har framförts av EU och USA.

Som väntat avvisas folkomröstningen om Krimhalvön av väst. Vita huset kallar Rysslands agerande farligt och destabiliserande.

Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att omröstningen är en parodi på ett verkligt demokratiskt förfaringssätt och Hagues franske kollega Laurent Fabius uppmanar ryska federationen att omedelbart vidta åtgärder som kan avvärja en meningslös och farlig upptrappning i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista