Guldspade till Daniel Velasco

Sveriges Radios och Ekots reporter Daniel Velasco har återigen prisats för sin P1-dokumentär "Nora - den fastspända flickan". I kväll tilldelades han föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden.

Vid prisutdelningen på Grävgalan i Umeå valde Daniel Velasco att tillägna sitt pris Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner, som mördades i Kabul tidigare i mars.

Dokumentären om Nora fick stor uppmärksamhet i fjol och handlar om en 17-årig flicka som prostituerade sig men våldtogs av en högt uppsatt polischef.

Juryns motivering löd: "För att med tålamod och omsorg ha visat hur samhället
sviktar och sviker en utsatt ung människa."

Tidigare har "Nora - den fastspända flickan" fått flera svenska och internationella journalistpriser.

– Mer än välförtjänt. Att jobba med Ekots grävgrupp är otroligt. Pris varje år, säger Rolf Stengård, redaktör för grävgruppen, på Twitter.

I kategorin lokalradio prisades P4 Radio Stockholms Baris Kayhan för sin undersökning av hur pengar slussades till AIK Fotboll i den så kallade Panaxiahärvan.

Övriga vinnare av Guldspaden blev Dagens Nyhetes Kristoffer Örstadius för sin granskning av skolan, Dan Josefsson för boken om Sture Bergwall, Expressen och Researchgruppen för granskningen av sajten Avpixlat.

Även Mitt i Huddinge och tidningen Kommunalarbetaren prisades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista