Foto: Anders Wiklund/Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Sverige toppar i EU:s träningsbarometer

Finns många förklaringar
1:52 min

Svenskar motionerar mest av alla folk i EU. Det visar en stor undersökning över alla EU-länder. Ekot gav sig ut i motionsspåret i Stockholm och berättade om förstaplatsen.

– Det låter jättebra. De senaste åren ser man ju en massa folk som springer och håller på med allt möjligt.

– Jag är inte förvånad. Jag ser ju jättemånga människor som rör på sig hela tiden.

– Jag tror man tar till sig alla rapporter och man vill göra det man kan för att må bra. Jag mår bra av det, huvudet mår bra av det.

En vanlig, rätt kulen och kall vardag är det gott om folk i motionsspåren. De joggar och går och cyklar.

Det här är vi svenskar bra på, bäst i EU faktiskt. Det finns det nu bevis för. EU har just publicerat en enorm undersökning, en Euro-barometer, utförd i 28 länder med 27 000 svarande.

I Sverige säger 70 procent att de motionerar regelbundet. I Bulgarien säger bara 11 procent att de gör det. Nordeuropéer tränar mest. Sydeuropéer minst.

Det finns förstås många förklaringar - vi i norr har kanske mer råd att motionera. Och förstaplatsen kommer inte som någon överraskning för trendanalytikern Christina Cheng.

– Det ligger ganska nära i den svenska folksjälen att röra på sig, att komma ut och att ta hand om sin kropp - vara sund och hela den grejen. 

Det där har djupa rötter, ända tillbaka till nykterhetsrörelsen i början på förra seklet. Och vi har ingen spärr mot att ta till oss nyheter.

Vi gillar och tror på framsteg, säger Christina Cheng, så när vi får höra att motion är bra, då tar vi till oss det. Allihop. På en gång. Hon tror att motionstrenden fortsätter. Men i ett lugnare tempo.

– Jag tror att vi kommer att släppa det här att driva saker till sin spets. Vi kommer liksom att mer fokusera på lusten, att kroppen mår bra. Man kan ju må dåligt av för mycket träning, säger trendanalytikern Christina Cheng.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".