Lexbase var en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kunde söka efter och ladda ned domar. Foto: Per Larsson /TT.

JK väcker inte åtal mot Lexbase

Trots flera hundra anmälningar
1:19 min

Det blir inget allmänt åtal om förtal mot sajten Lexbase, som lade ut information om personer dömda till brott på nätet. Det beslöt Justitiekanslern, JK, i dag. Detta trots att hundratals anmälningar kommit in.

Nils Funcke, journalist och tidigare sekreterare i Yttrandefrihetskommitteen, är inte ändå inte förvånad över beslutet.

– Det är ytterst sällsynt att JK väcker allmänt åtal när det gäller förtal. Det har väl bara hänt tre, fyra gånger de senaste 15 åren.

Sajten Lexbase hade som affärside att mot betalning ge ut uppgifter ur upp till fem år gamla domar från landets tingsrätter. Den som betalade fick tillgång till hela domen, inklusive de dömdas namn, personnummer och adresser. Under några veckors tid fick JK ta emot in flera hundra anmälningar om förtal mot sajten.

Nu har JK beslutat att inte blir något allmänt åtal om förtal eftersom det inte bedöms finnas några särskilda skäl till att väcka allmänt åtal, något som krävs i lagen. Vad som avgör att det i det här målet inte finns särskilda skäl att driva frågan vidare, nämns inte i beslutet och Ekot har inte lyckats nå JK för en kommentar.

Bedömningen av vad som är särskilda skäl varierar enligt Nils Funcke, som nämner exempel med barn som utsatts eller där den som vill driva frågan om förtal kan sägas vara i en svag position. Det kan också skilja i bedömningar från JK till JK.

– Där finns olika syn på vad man anser att det allmänna bör blanda sig i. Typexemplet är att nuvarande JK valde att inte driva familjen Palmes sak när det gällde filmen Carlgirl men hennes företrädare Göran Lambertz valde att driva Mikael Persbrants sak mot Expressen, så det är mycket upp till den JK som sitter för stunden, var de där gränserna ska dras.

Den som fått sina domar och uppgifter publicerade kan däremot väcka enskilt åtal om förtal.

– Nu handlar det om att de har publicerat domar. Och då handlar det ju inte bara om att det ska vara sant utan också att det ska vara försvarligt att publicera den där domen, säger Nils Funcke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".