Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR och Malin Bernt. Foto: Per Shapiro / Sveriges Radio.

Ny lag mot diskriminering kritiseras

2:24 min

Regeringens nya lagförslag mot diskriminering är tandlöst anser flera organisationer för människor med funktionshinder i Sverige.

Rasmus Isaksson, är förbundsordförande för DHR, en organisation för människor med nedsatt rörelseförmåga. Han tror att en stor del av samhället även framöver kommer vara otillgängligt för människor med funktionshinder.

– Det är många som trott att nu ska den här vardagsdiskrimineringen försvinna, att det ska bli lättare att komma in på caféer och restauranger, men det blir svårt att använda den lagen till det, tror jag, säger han.

Kritiken mot det nya lagförslaget handlar om att det innehåller för många undantag. Bland annat undantas förtetag med färre än tio anställda från kravet att göra verksamheten tillgänglig för alla.

Sådana verksamheter finns det gott om på cafétäta Södermalm i Stockholm, där Ekot träffar Malin Bernt, som också använder rullstol.

– Men där i hörnet är ju ett café som är öppet länge på kvällen, och det är inte så jättevanligt i Stockholm, och där skulle jag kunna tänka mig att fika någon gång med mina vänner. Men tyvärr har de två trappsteg upp till dörren och därför är det svårt, säger hon.

Och den här nya lagen då, kommer det att bli någon ändring med den?

– Nej, min uppfattning är att de flesta caféer och affärer inte har mer än tio anställda, och då behöver de inte göra någonting, säger Malin Bernt.

Enligt siffror som flera handikapporganisationer presenterade nyligen, är det över 90 procent av alla företag inom handel som har färre än tio anställda, och alltså inte påverkas av den nya lagen.

Integrationsminister Erik Ullenhag säger att han inte utesluter att regelverket kan behöva skärpas i framtiden, men just nu ser han den nya lagen som en framgång.

– För mig är den stora framgången att vi efter 20 års utredande kommer få på plats ett diskrimineringsförbud när det gäller att jag kan driva ett ärende i domstol om bristande tillgänglighet, säger integrationsministern.

Malin Bernt kan bara komma in på en bråkdel av serveringarna här på Södermalm. Annat var det när hon reste runt i Nya Zeeland.

– Där har de en lag som inte gör några undantag. Och där kom jag in på varenda restaurang, café, affär, hotell. Och jag kände mig väldigt fri, jag kände mig som en vanlig människa som hade full tillgång till allt som Nya Zeeland kunde erbjuda, säger hon.

Har man inte det i Sverige 2014?

– Nej, och det är väldigt tråkigt att det ska vara så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista