Foto: Leif R Jansson/TT.

Jämställdhetsprojekt gav klent resultat

1:54 min

Jämställdhetssatsningen Battle of the numbers med en rad storföretag och kända näringslivsprofiler lanserades stort. Men ett och halvt år efter starten är resultatet magert. Andelen kvinnor på de deltagande företagen har knappt förändrats.

Snygg presentationsvideo, stor debattartikel och deltagande näringslivstoppar från storföretag som H&M, Ericsson, Saab, Volvo och Sandvik.

Jämställdhetsprojektet Battle of the numbers höll hög profil när det drog i gång i mitten på 2012. Nu skulle det bli fler kvinnor i raka siffror, numbers, räknat. Det blev seminarier, workshops och konferenser.

I november var det slut och dags att summera. Nu visar projektets egen redovisning att jämställdhet är svårt. Andelen kvinnor i de deltagande företagen har bara ökat någon procent. På Saab har andelen kvinnor i ledningen till och med minskat lite.

Det spelar ingen roll på vilken nivå man tittar, på golvet, bland cheferna eller i styrelserna. Det ser ut som förut

Olof Faxander är vd på Sandvik som har deltagit.

 – Vi har börjat från toppen eller ledningen på Sandvik och har gjort ganska stora framsteg under året, sedan handlar det om att göra det enklare för kvinnor att göra karriär i Sandvik, säger Olof Faxander, vd på Sandvik som deltog i projektet.

Attityderna till jämställdhet har förändrats men i Sandviks styrelse sitter precis som förut bara en kvinna. I koncernledningen finns däremot tre kvinnor, mot en förut. Det är 11 procent och rekord i satsningen.

– Siffror är jättebra. Men attityder och värderingar är mycket viktigare, och där har det hänt otroligt mycket, säger konsulten Sara Falk som har lett projektet.

Klarar näringslivet alls att öka antalet kvinnor, framför allt i ledningarna, utan kvotering?

– Jag tror att i så här stora organisationer ser vi kanske inte siffrorna på ett år. Men kanske på tre till fem år kommer det absolut att börja röra på sig, säger Sara Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista