Japan måste sluta med valjakt

1:17 min

Japan måste sluta med sin valjakt i haven som omger Antarktis. Det slår FN:s internationella domstol fast i ett beslut. Men miljöaktivister menar att valarna fortfarande är hotade av jakt med vetenskaplig grund.

Miljö- och djurrättsaktivister har i åratal handgripligen försökt stoppa japanska valfartyg i Antarktiska havet, men Japans ståndpunkt har varit orubblig.

Japan har hela tiden försvarat sig genom hävda att de tusentals valar som dödats de senaste åren gjorts så i vetenskapligt syfte, trots att köttet från de dödade valarna i slutändan hamnat på japanska middagstallrikar.

I dag har FN:s internationella domstol i Haag slagit fast att den japanska valjakten måste upphöra. Det vetenskapliga programmet som Japan åberopar underkänns som oseriöst av domstolen i Haag.

Den japanska representanten för rättegången sa att Japan kommer att respektera domstolsbeslutet, men uttryckte samtidigt djup besvikelse.

Domstolsbeslutet går inte att överklaga.

Företrädare för Sea Shepherd Conservation Society, den aktivistgrupp som genom sabotage försökt stoppa de japanska fartygen, välkomnar beslutet.

Men gruppen säger också att domstolsbeslutet inte innebär att valarna i  Antarktiska Havet är fredade, eftersom det är öppet för fartyg med vetenskapligt underbyggda program att fortsätta jaga valar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista