Antonis Kantas, med ryggen mot kameran, omgiven av advokater. Foto: Bo Göran Bodin. Grafik: Liv Widell
1 av 4
Antonis Kantas, med ryggen mot kameran, omgiven av advokater. Foto: Bo Göran Bodin. Grafik: Liv Widell
Antonis Kantas tillsammans med advokater i en korridor. Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio.
2 av 4
Den tidigare chefen på grekiska försvarsdepartementet, Antonis Kantas, har erkänt att han tagit emot 130 miljoner kronor i mutor av internationella företag. Han har bland annat fått pengar av svenska Ericsson. Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio.
Akis Tsochatzopoulos och en polisman. Foto: Petros Giannakouris / TT.
3 av 4
Akis Tsochatzopoulos dömdes till fängelse 2013 för penningtvätt. Foto: Petros Giannakouris / TT.

Ekot avslöjar: Ericssons miljoner slussades till grekiska makthavare

3:14 min

Ekot kan nu avslöja att företaget Ericsson betalat ut över 100 miljoner kronor till en agent i samband med en stor försvarsaffär i Grekland. Pengarna användes för att muta grekiska makthavare. Det säger Liss Olof Nenzell som tidigare jobbat på Ericsson och har en unik insyn i företagets agentverksamhet.

Grafik: Mutaffären kring Erieye

Nu berättar han för första gången om de ljusskygga affärerna.

– Företaget hoppas på att tiden ska gå och att jag ska vara snäll och hålla tyst.

Det är slut på det nu?

– Ja jag tycker det, rätt ska vara rätt nu ska allting fram, säger Liss Olof Nenzell.

Strax före millennieskiftet skrev Grekland under ett avtal som innebar att landet skulle köpa Ericssons militära radarsystem Erieye. Leveranserna pågick sedan under tio år.

Affären, som var värld över fyra miljarder kronor, var en viktig order för Ericsson, Grekland var det första Natoland som köpte radarsystemet.

Men för att få igenom affären krävdes stora mutor, det säger nu den före detta Ericsson-medarbetaren Liss Olof Nenzell. Mutpengarna slussades till de grekiska makthavarna via en målvakt i Monaco.

– Det var en korruptiv betalning som via den här målvakten skulle fördelas på personer som ingen skulle få veta vem det var.

Och slutmottagare var?

– Ja det var de här högt uppsatta personerna i grekiska etablissemanget.

Politiker?  

– Ja politiker, generaler och höga statstjänstemän.

Ekot har kommit över interna dokument från Ericsson. Bland annat har vi tillgång till två så kallade betalningsordrar från januari 2000 på sammanlagt 116 miljoner kronor. Utbetalningarna är underskrivna av två av Ericssons chefer.

Vid ett av tillfällena fastnade pengarna tillfälligt på en bank i Monaco. Liss Olof Nenzell, som vid den här tiden fungerade som en slags problemlösare, följde med Ericssons ekonomichef Yngve Broberg till Monaco för att få loss pengarna. När de mötte målvakten var han livrädd.

 – Ja han var så nervös, han var så påtagligt nervös för hela det här. Både upplägget i sig och för att han inte skulle kunna leva upp till sin del. Att föra beloppen vidare.

Upplevde du att han var nervös för sin fysiska säkerhet?

– Det var en del av hotbilden ja, säger Liss Olof Nenzell.

Ericsson bekräftar att den så kallade målvakten jobbade åt deras handelsagent. I Grekland nystas nu en stor korruptionshärva upp. En chef på försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot över 100 miljoner kronor i mutor från olika vapentillverkare. Bland annat säger han sig ha fått pengar av Ericssons agent.

Ericssonchefen Yngve Broberg säger nu att han inte visste var pengarna skulle ta vägen. Men han vill inte bli intervjuad om saken. I stället får vi träffa Nina Macpherson som är chefsjurist på Ericsson.

Hon framhåller särskilt bolagets nolltolerans mot korruption men kan samtidigt inte säga vad som hänt i Grekland.

– Var det så att det förekom några mutor så var det i alla fall ingenting som vi känner till.

När du tagit del av det vi pratat om, vad är din bedömning, verkar det som att ni har mutat i Grekland för att få igenom den här Erieye-affären?

– Jag hoppas verkligen att det inte är så.

Du hoppas att det inte har skett några mutor i Grekland, känns det som att du tror på dig själv när du säger det?

– Ja, säger Nina Macpherson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista