Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna. Henrik Montgomery/TT

Regeringen satsar miljarder för att korta cancerkö

Cancerköerna ska kortas
1:39 min

Regeringen satsar under åren 2015-2018 totalt två miljarder kronor på att förkorta väntetiderna till cancervården.

Satsningen går ut på att få till ett snabbt förlopp mellan remiss och behandlingsstart.

– Regeringen kommer i vårpropositionen att avisera en satsning på 500 miljoner kronor per år extra för att försttärka cancervården i Sverige. Vi vet att var tredje nu levande svensk kommer att drabbas av cancer, och det behövs ytterligare resurser för att  viska kunna motverka den ojämlikhet som råder i vården idag, att höja kvaliteten i det som vi presterar och att kunna korta väntetider, säger Göran Hägglund, socialminister och kristdemokraternas partiledare.

Satsningen presenterades  vid en presskonferens i Stockholm på torsdagen.

Varje år rapporteras cirka 60 000 cancerfall till Cancerregistret. Könsfördelningen är relativt jämn: 52 procent av fallen är bland män och 48 procent bland kvinnor.

Cancer är den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt-kärlsjukdom i Sverige, trots en ökad överlevnad.

De vanligaste cancerformerna i Sverige är prostatacancer och bröstcancer, vilka utgör cirka en tredjedel av alla cancerfall hos män respektive en knapp tredjedel av alla cancerfall hos kvinnor.

Socialstyrelsen har 2013 (för tredje gången) genomfört mätningar av väntetider för nio olika cancerformer baserat på nationella kvalitetsregister.

Någon större förändring av väntetiderna har inte skett sedan den första mätningen 2011.

Väntetiderna är på många håll alltför långa och de regionala skillnaderna är stora.

För flera cancerformer får patienterna i vissa delar av landet vänta tre gånger så lång tid från remiss till behandling som i andra delar av landet.

Medianväntetiden för exempelvis prostatacancer är 140 dagar i Västra Götalands län jämfört med 210 dagar i Stockholms län.

Dom vanliga cancerformerna ska även i fortsättningen kunna behandlas på många olika sjukhus, men mer ovanliga cancerformer ska bara finnas på några stora sjukhus.

Det innebär att patienter kommer att tvingas resa till de stora sjukhusen för vård.

Frågan är om det inte kan finnas personer som upplever detta som ett hinder. Göran Hägglund igen:

– Jo det kan det finnas, men vi vet att är det en allvarlig sjukdom, och ovanlig sjukdom så är man beredd att söka sig till det ställe som ger den bästa vården. Men sen finns det ju väldigt vanliga cancerformer, som bröstcancer, prostatacancer, som är vanligt förekommande där vi också fortsättningsvis kommer att kunna erbjuda behandlingen på i stort sett varje sjukhus i Sverige, säger Göran Hägglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".