Ett flygplat utrustat med Erieye-systemet som Ericsson sålde till Grekland. Foto: Johan Nilsson/TT.

Fler miljonutbetalningar gjordes i Grekland

2:28 min

Den mututpekade agenten i Grekland fick flera miljonutbetalningar. Bankpapper från Schweiz visar att Christos Toumbas har fått ytterligare 41 miljoner kronor.

Tidigare i veckan rapporterade Ekot att pengar som enligt företaget Ericsson skulle gå till agenten Christos Toumbas, i stället uppges ha gått till mutor för att Grekland skulle köpa bolagets radarsystem vid millenieskiftet.

Schweiziska bankpapper visar nu att Toumbas fått ytterligare 41 miljoner kronor. När Ekot ringer upp honom säger han att allt är lögner.

– Jag menar, jag kan inte diskutera något alls när allt handlar om kompletta lögner, säger Christos Toumbas.

Enligt Ericsson var Christos Toumbas deras agent i Aten när bolaget vid millenieskiftet försökte - och lyckades - få grekiska staten att köpa bolagets radarsystem Erieye.

I Grekland pågår nu en stor korruptionsutredning där bland annat agenten Toumbas pekats ut. 

En chef på grekiska försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot mutor av Toumbas för att godkänna affären med radarsystemet.

Tidigare i veckan avslöjade Ekot att Ericsson betalat 116 miljoner kronor till en bulvan i Monaco. Pengarna skulle enligt Ericsson vidare till agenten Toumbas.

Men enligt Liss-Olof Nenzell, som tidigare arbetat på Ericsson, och som har en unik insyn i bolagets agentverksamhet, skulle pengarna användas för att muta makthavare i Grekland.

– Ja, det var en korruptiv betalning som via den här målvakten skulle fördelas på personer som ingen skulle veta vem det var.

I schweiziska bankpapper som Ekot har tillgång till framgår att Toumbas via sina bolag Platon International och Lighthousbeacon tagit emot minst ytterligare 41 miljoner kronor, förutom de pengar Ekot rapporterat om tidigare.

Ericsson har gjort de här överföringarna med hjälp av en amerikansk advokat i Schweiz.

Men Christos Toumbas vill inte prata med oss.

– Jag har inget att tillägga.

Vi har hittat utbetalningar till dina konton i Schweiz på 6,8 miljoner schweizerfrancs?

– Jag är ledsen, men jag förstår inte vad du pratar om.

Innan han lägger på säger Christos Toumbas att han inte vet något om Ericssons utbetalningar i Schweiz.

Ericsson hävdar att de inte känner till några mutor. Nina McPherson är chefsjurist på bolaget.

– Han har naturligtvis tjänat pengar och fått agentprovision som agenter får.

Ni tycker fortfarande att allt verkar ha gått helt rätt till med de här överföringarna i den här affären?

– Nej, jag säger inte det, jag säger att jag inte vet om det gått rätt till eller fel till eller något annat, svarar Nina McPherson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista