1 av 2
Foto: Ingvar Karmhed/TT
2 av 2
Paola Testori Coggi, ansvarig för konsument- och hälsofrågor vid EU-kommissionen. Foto: Anna Larsson / Sveriges Radio

EU-kommissionen: Prevention lösningen på växande vårdbehov

1:48 min

EU:s medlemsländer måste satsa mer på att förebygga sjukdomar och mindre på behandling och bot om man ska klara vården de närmaste årtiondena. Det menar EU-kommissionen efter att toppmötet om kroniska sjukdomar avslutats i Bryssel i går.

– Genom att investera i prevention, massundersökningar och effektiv behandling skapar vi inte bara god hälsa, det är också en investering i produktivitet, säger Paola Testori Coggi, ansvarig för konsument- och hälsofrågor vid EU-kommissionen.

Budskapet från toppmötet var att Europas länder måste satsa större resurser på att förebygga kroniska sjukdomar, och förändra sjukvårdsystemen i grunden mot större effektivitet och tillgänglighet.

Eller som en av delegaterna uttryckte det:

"Här på klippkanten satsar vi allt på vakter och räddningspersonal för dem som ramlat ner - när vi egentligen borde bygga ett staket."

Men det kommer att krävas mer än goda intentioner för att möta behov och krav från ett grånande Europa. Nästa år kommer drygt åtta miljoner européer gå en för tidig död till mötes enligt toppmötet, och orsaken är till exempel cancer, diabetes och hjärtproblem.

Och lösningen är enligt hälsokommissionär Tonio Borg att förebygga de sjukdomar som orsakas av livsstil och miljö. Fyra faktorer är utpekade som avgörande: Det måste bli mindre tobak, alkohol, dålig mat i Europa och mer fysisk aktivitet.

– Kanske kan vin- öl- och spritflaskorna förses med samma varningsbilder som nu finns på cigarrettpaketen, sade Tonio Borg.

Paola Testori Coggi från EU-kommissionen lyfter fram nya nätverk mellan länderna för att utbyta idéer om de bästa medicinska metoderna.

– Toppmötet har skickat en stark uppmaning till Europas ledare att satsa mer på hälsfrågorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista