Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN:s klimatpanel vill minska oljeutvinning radikalt

Publicerat söndag 6 april 2014 kl 14.36
"Tre fjärdedelar av världens kol och olja måste bli kvar"
(1:42 min)
Rysk oljeplattform. Foto: Mikhail Mordasov/TT.

Tre fjärdedelar av världens olje- och koltillgångar måste bli kvar i marken och de rika länderna måste minska sin förbrukning märkbart. Det skriver FN:s klimatpanel i en delrapport som norska Aftenposten tagit del av.

FN:s klimatpanel är tydlig - det måste till stora förändringar i såväl förbrukning som utvinning av energi. Världens samlade utsläpp av växthusgaser måste reduceras med mellan 40 och 70 procent från och med nu och fram till 2050.

Enligt delrapporten, som Aftenposten fått ta del av, betyder det att tre fjärdedelar av världens kol och olja inte bör utvinnas, och även om man helt skulle låta bli att utvinna kol så måste olje- och gasproduktionen minskas med hälften.

Klimatmålet ska nås bland annat genom extrem utbyggnad av förnybar energi, så mycket kärnkraft som är försvarbart och satsningar som gör fångats och lagring av koldioxid lönsamt.

Och dessutom pekar klimatpanelen för första gången på vikten av att fångst av koldioxid också måste göras på biobränsleanläggningar så att man faktiskt lyckas ta bort koldioxid från atmosfären och det naturliga kretsloppet.

Utan ny och förbättrad klimatpolitik i varje land så kommer utsläppen att öka inom alla sektorer. Och FN:s klimatpanelen varnar nu kraftigt mot utbyggning av infrastruktur, stadsutveckling och energiproduktion som inte tar klimathänsyn eftersom sådana projekt kommer att låsa stora utsläpp i årtionden framöver.

Enligt klimatpanelen kan effekter av uppvärmningen i världen bli ökade skador från mer nederbörd och översvämningar, erosion längs kusterna, ökad konkurrens om fiskeresursen, minskad biologisk mångfald, minskad ekonomisk tillväxt, högre matpriser, fler människor på flykt och ökad risk för konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".