Tjugoårsdagen av folkmordet i Rwanda uppmärksammades

1:52 min

I dag hölls en stor minnesceremoni i Rwandas huvudstad Kigali, tjugo år efter det att folkmordet inleddes i landet. 

Det var en tung, värdig och sorglig ceremoni vid Amahorostadion i Kigali. Efter tal av bland annat Ugandas president, Yoweri Museveni, och FN:s Ban Ki-moon, spelades en dansföreställning upp med ungdomar lika gamla som folkmordet då mellan 800 000 och en miljon dödades, i huvudsak tutsier.

Kwibuka kallas denna vecka som ceremonin inleder, då anhöriga och överlevare besöker massgravar och minnesmonument för att minnas och lägga ner blommor.

Men för många besökare blev dagens ceremoni extra svår, många skrek ut sin smärta och var bortom sig av saknad. Flera fick föras därifrån skakande av sorg. 

Tidigare under dagen tog Rwandas president Paul Kagame, tillsammans med Ban Ki-moon emot den fackla som turnerat runt i landet under tre månader i åminnelse av folkmordet, och den eld som nu ska brinna i hundra dagar vid Kigalis minnesmonument. 

Dagen inleddes också med en fortsättning på det diplomatiska bråket mellan Rwanda och Frankrike, då den franske ambassadören vägrades tillträde till stadion. Frankrike valde att helt ställa in sitt besök av justitieministern, som det var tänkt, efter en tidningsintervju där president Paul Kagame återupprepade tidigare anklagelser om att Frankrike visste om planeringen av folkmordet och stöttade den dåvarande regimen. Tjugo år senare är uppenbarligen folkmordet inte bara känsligt för de rwandier som drabbades då. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista