Regeringen kräver strategier mot rasism

2:01 min

Det är dags att landets kommuner tar fram planer för hur främlingsfientliga hot och attacker ska hanteras. Det anser regeringen, som nu vill skärpa beredskapen mot intolerans och rasism.

Uppmaningen finns med i en skrivelse som integrationsminister Erik Ullenhag presenterar inom kort.

– Vi har en stor utmaning när det gäller främlingsfientligheten. Vi behöver kunna hantera den lokalt. Allt ifrån när ett anläggningsboende för nyanlända flyktingar startar eller när det kommer rasistiska budskap på en skola behöver vi ta på mycket stort allvar, från hela samhällets sida, säger han.

De senaste åren har en rad främlingsfientliga och rasistiska händelser ägt rum i Sverige, och Erik Ullenhag drar nu slutsatsen att samhällets beredskap inte är tillräckligt bra.

Allvarliga katastrofer som pandemier och översvämningar finns sedan länge med när landets kommuner gör risk- och sårbarhetsanalyser. Men nu vill regeringen att kommunerna också ska ha planer för hur sociala kriser, som främlingsfientlighet, ska hanteras.

Den skärpta beredskapen är en av uppmaningarna i den skrivelse om mänskliga rättigheter som Erik Ullenhag presenterar inom kort.

– Det är en typ av kriser som i vardagen för människor kan spela väldigt stor roll. Det vill säga, vi har haft situationer, då kommunmedborgare eller någon som har bott någonstans, till exempel i fallet Forserum inte vågade skicka sina barn till skolan eller höll hemma sina barn från skolan. Vi var i ett läge där vi hamnade i en situation då barn inte gick i skolan av rädsla, på grund av viss hudfärg, och det är klart att det är oacceptabelt, säger Ullenhag.

Den småländska orten Forserum blev rikskänd för ett par år sedan, sedan somaliska familljer utsatts för upprepade trakasserier.19-årige Abdi Kadir, som har bott i Forserum i fem år, berättar att han var så rädd att han inte vågade gå ut ensam.

– De krossade fönstret på vår moské, det var mycket bråk, säger han.

Polisen öppnade en mobil polisstation på torget, och det var bra, tycker Abdi Kadir. Nu är det lugnt i Forserum igen, berättar han. Och Abdi Kadir har blivit kompis med dem som bråkade.

– Jag ville flytta innan, men nu tänker jag inte flytta.

Tänker du bo kvar här hela livet?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista