Försenad lag om utländsk arbetskraft

2:31 min

Överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet om att skärpa kontrollen vid arbetskraftsinvandring är försenad. Den kommer att bli verklighet först i höst.

När förslaget presenterades i höstas var planen att de nya reglerna skulle börja gälla redan nu i april, men så blir det alltså inte.

– Det är viktigt att göra saker och ting noggrant och då tar det lite tid, säger migrationsminister Tobias Billstöm.

Men vad var det av de här förslagen som gjorde att det drog ut på tiden?

– Det var inget enskildhet utan det handlar om att skapa en god och välfungerande helhet.

Och helheten som regeringen tillsammans med Miljöpartiet vill se är alltså en arbetskraftsinvandring som även framöver ska få fortsätta som nu - att det är arbetsgivaren själv som ska få bestämma vem som ska erbjudas ett jobb. Inte minst LO är ju kritiskt till hur det fungerar nu och anser att utländsk arbetskraft riskerar att utnyttjas.

Därför presenterade regeringen och Miljöpartiet ett antal förslag i höstas som går ut på skärpt kontroll och möjlighet att bestraffa den arbetsgivare som inte kan visa upp att man följer ingångna avtal. I augusti är det nu tänkt att det ska träda i kraft.

Med i paketet fanns också att Migrationsverket för att kunna bedriva kontroll av arbetsgivare, skulle få plocka uppgifter direkt från Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket - men efter kritik från flera remissinstanser för att det bland annat skulle kunna kränka integriteten, kommer det inte med i lagförslaget som nu går till lagrådet. Istället ska frågan utredas.

– Integriteten bör vi alltid sätta högt på dagordningen, säger Tobias Billström.

Men frågan är då hur arbetstagaren gynnas av den skärpta kontrollen? Rätten att arbeta i Sverige upphör ju om arbetsgivaren skulle åka fast i en kontroll av Migrationsverket.

Maria Ferm som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson pekar på att arbetstagaren i det här förslaget kommer att få fyra månader på sig att stanna i Sverige och söka ett jobb - vilket är en månad längre än nu:

– De förslag som vi genomför nu förstärker möjligheten för arbetskraftsinvandrare att ta tillvara sina möjligheter och förlänger tiden att söka sig ett nytt arbete.

Carl-Johan Hamilton är företagare inom IT-branschen och behöver mycket arbetskraft från länder utanför EU. Han tycker att det är bra med mer kontroll, men att det inte är inte vad man borde fokusera på:

– Problemet är inte att det kommer för många utan att det kommer för få . Man borde underlätta för dem som är seriösa. Handläggningstiderna är för långa. Vi har haft processer som har tagit upp till 9 månader. Det är så krångligt det här att vi är tveksamma till om vi ska göra om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista