Arbetslösheten sjunker på bred front, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Nu sjunker arbetslösheten i hela landet

1:43 min

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen minskar arbetslösheten nu i hela landet. Det är framför allt ungdomar och de som har varit arbetslösa kort tid som har lättare att få jobb.

– Vi har flera månader i rad där man kan se att arbetslösheten sjunker, den sjunker för alla åldersgrupper och nu också i hela riket. Samtidigt ser vi en tillströmning av nyanmälda lediga platser och det här är tecken på en fortsatt successiv förbättring av arbetsmarknadsläget, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I höstas skedde en vändning och de arbetslösa började bli färre. Nu minskar arbetslösheten i samtliga län för första gången på länge. I mars var 393 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen, det är 22 000 färre jämfört med året före, också andelen arbetslösa minskade. Störst var nedgången i Norrbotten och Kronoberg, men också i Skåne där arbetsmarknaden har haft svårt att vända skedde en förbättring.

Bland ungdomar minskar arbetslösheten mest, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

– Det är de som får störst del av den här konjunkturuppgången, och det verkar som att det blir fler sommarjobb än tidigare. Vi vet att om man har haft sommarjobb har man större chanser att få jobb senare också.

De flesta pilar pekar alltså uppåt i Arbetsförmedlingens marssiffror, men - och det finns ett stort men - för de långtidsarbetslösa syns ingen förbättring. Det visar sig bland annat i att fler än 35 000 personer nu deltar i sysselsättningsfasen, fas 3. För Arbetsförmedlingen innebär det att man måste rikta mer resurser till tidiga insatser.

– Försöka motverka att folk blir långtidsinskrivna, säger Mats Wadman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista