Foto: Bertil Ericson/TT.

Sverige får tillbaka datalagrings-böter

1:52 min

Sverige har tidigare fått betala tre miljoner euro i böter för att datalagringsdirektivet inte infördes i tid. De pengarna får Sverige nu tillbaka, enligt EU-kommissionen. Men Ask väntar med att lämna besked om hur EU-domstolens beslut påverkar svensk lag.

Ask väljer alltså att avvakta  trots att Post- och telestyrelsen i går gav beskedet att myndigheten inte kommer vidta åtgärder mot teleoperatörer som inte lagrar trafikdata.

– Det är inte min sak att överpröva myndighetens beslut. PTS har riksdagens ansvar att vara tillsynsmyndighet och det ansvaret måste de ta utifrån regler som styr deras verksamhet. Jag vill påpeka att vi har en svensk lagstiftning, den är underkänd utan det är direktivet. Det är en väldigt speciell situation, säger Beatrice Ask.

Men om lagen gäller, hur rimligt är det att en myndighet som PTS inte tillämpar den?

– Jag kan förstå att det blir många frågor kring detta men det är PTS som måste svara på det. Nu måste vi väldigt snabbt, det är mitt ansvar, analysera lagstiftningen och de verkningar som Europadomstolens beslut när det gäller EU:s direktiv får här, säger Beatrice Ask.

Svenska telefonoperatörer och bredbandsbolag ska enligt lagen spara uppgifter om vem som kontaktar vem, när och var i ett halvår. Det som nu underkänts är grunden för lagen, EU-direktivet som tillåter upp till två års lagring av uppgifterna.

Enligt Beatrice Ask behöver departementet ytterligare några dagar för att analysera om de reglerna nu behöver ändras. Sedan kommer en eventuell lagändring med förslag och remisser att ta ännu längre tid. I grunden menar hon att lagringen behövs.

– När det gäller väldigt allvarliga brott så är det ibland det enda sättet att kunna lägga de pusselbitar som är nödvändiga för att vem som har varit i kontakt med vem, säger Beatrice Ask.

Att Sverige nu får tillbaka de tre miljoner euro som man tidigare har fått betala i böter för att datalagringsdirektivet inte infördes i tid tycker Ask är bra.

– Det är väl rimligt och bra i så fall, det känns lite konstigt att vi har fått lägga pengar som kunde användas bättre som straff för att vi försökte göra en hemläxa när det visar sig att deras direktiv inte räckte till, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista