Foto: Susanne Lindholm/TT.

Internet- och teleoperatörer kan kräva en miljard av staten

1:05 min

Efter beskedet från EU-domstolen i veckan om att ogiltigförklara datalagringsdirektivet kan Sveriges samlade internet- och teleoperatörer komma att kräva uppemot en miljard kronor av staten.

– Alla operatörerna har ju gjort investeringar för den här lagen, för att kunna datalagra helt enkelt. Och lagen har gällt i två år. Och nu när den upphävs så börjar man ju fundera på att de här investeringarna är gjorde helt i onödan. Jag tycker gott man kan ta en diskussion om vem som ska ta den kostnaden, säger Ann-Marie Fransson,  förbundsdirektör på IT & Telekomföretagen.

Vad skulle det kunna handla om för summor?

– Innan datalagringen infördes gjorde vi en uppskattning. Och då beräknade vi kostnaden till totalt uppemot en miljard kronor, säger Ann-Marie Fransson.

Under eftermiddagen i dag skickade organisationen IT & Telekomföretagen ett gemensamt brev till justitieminister Beatrice Ask där de efterfrågar klarhet i frågan om datalagring av abonnenternas trafikuppgifter.

De nämner i brevet att operatörerna haft stora kostnader för att införa datalagring, investeringar som nu troligen är bortkastade, menar man.

I samma brev kräver de också ett snabbt möte med justitieministern för att framföra sina krav i denna ovisshetens tid.

– Vi vill ha ett klargörande om vad som gäller. Så branschen måste få veta helt enkelt, säger Ann-Marie Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista