FN:s klimatpanel optimistisk i tredje delrapporten

1:33 min

I dag presenterar FN:s klimatpanel sin tredje delrapport, det sker i Berlin, där forskare och delegater från alla länder igår enades om slutformuleringarna.

Nyligen kom klimatpanelens rapport om hur svåra effekterna kan bli av klimatförändringar. Dagens rapport handlar om hur klimatförändringarna kan begränsas.

Om jordens medeltemperatur fortsätter stiga med mer än två grader får det oöverskådliga följder, det har klimatpanelen varnat för.

Det leder till exempel till torka, översvämningar och svårigheter att odla mat och förstört fiske. Men panelen är optimistisk om möjligheterna att hejda den utvecklingen.

Bland annat genom att ersätta fossila drivmedel med förnybar energi och genom att planera våra städer och transporter och matproduktion, så att det inte skadar klimatet.

Det finns många olika förslag på tekniska åtgärder och ekonomiska styrmedel, men klimatpanelen anger inte vilka alternativ som ska användas, utan bollen går till de politiker och andra beslutsfattare som får rapporten som underlag.

Thomas Sterner är professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, och en av författarna till ett kapitel i rapporten:

– Det är bra att det slås fast i den här rapporten att det krävs ett internationellt samarbete. Det är ju trots allt en av de punkter där det har gått riktigt långsamt hittills.  Sedan slås det också fast att det behövs tydliga och lite kraftfullare styrmedel så att det ska kosta att släppa ut koldioxid, och att man behöver rimliga och bra villkor för förnybar energi så att det kan fortsätta att växa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista