1 av 2
Burkar med hajfenor i en butik i Hongkong. Foto: David Carlqvist / Sveriges Radio
2 av 2
En kock i Hongkong förbereder hajfenor för matlagning. Foto: Kin Cheung / TT

Minskad export av hajfenor till Kina

Föll med 90 procent i Hongkong
2:28 min

Exporten av hajfenor från Hongkong till Kina har minskat kraftigt det senaste året, enligt en rapport från Världsnaturfonden. Exportminskningen har slagit hårt mot hajfensindustrin i Hongkong och priserna på hajfenor har sjunkit kraftigt.

– Det här är hajfenor, de kostar 3680 Hongkongdollar för sex hundra gram, säger försäljaren.

Det är ungefär 3000 tusen svenska kronor. I den här lilla butiken intill en relativt hårt trafikerad väg i Hongkong står ett tiotal stora glasburkar fulla med hajfenor uppradade på en hylla. Hajfenorna är helt vita.

De har blivit skalade och torkade. De känns ungefär som stora vita naglar. Man tillagar dem genom att koka dem, som i en soppa, säger försäljaren. Priserna varierar från motsvarande 2000 till 5000 kronor per sex hundra gram.

Hongkong importerar stora mängder hajfenor. Men huvuddelen exporteras sedan vidare, traditionellt främst till Fastlandskina. Det är en industri som omsätter stora summor pengar; miljontals kilo exporteras varje år, och hajfenorna är som sagt dyra.

Men förra året hände något. Exporten av hajfenor härifrån Hongkong till Fastlandskina föll då med runt hela nittio procent, enligt en rapport från Världsnaturfonden. 2012 exporterades 1,2 miljoner kilo hajfenor till Fastlandskina, men förra året exporterades bara lite drygt hundra tusen kilo.

Handlarna i Hongkong har försökt  att hitta andra exportmarknader. Men totalt minskade handeln med hajfenor i Hongkong förra året likväl med mellan tjugo och trettio procent,  och priset på hajfenor har mer än halverats.

Debatten om hajfenshandeln har återigen blossat upp. Världsnaturfonden, som vill rädda hajarna, gläds åt de nedåtgående siffrorna. Handlarna hävdar å sin sida att två tredjedelar av hajfenorna kommer från blåhajar, som inte är utrotningshotade.  Men kontrollen är dålig, och det är oklart vilken typ av haj många av fenorna faktiskt kommer ifrån.

Den minskade exporten till Kina har överraskat Världsnaturfonden. Men det finns en förklaring. Förmodligen har exporten minskat på grund av att regeringen i Peking sedan förra året hårt dragit in på överflödigt spenderande med skattepengar. Stora och dyra banketter har i det närmaste bannlysts, och då har även efterfrågan på de dyra hajfenorna minskat ordentligt.

Miljontals hajar kommer alltså att få fortsätta att simma omkring med sina fenor i havet, inte på grund av miljöhänsyn, utan på grund av kommunistpartiets åtstramningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".