Våldtäkter vapen för knarkkarteller

2:05 min

Systematiska våldtäkter används av en brutal knarkkartell i delstaten Michoacán i Mexiko. Vår korrespondent har träffat en av de drabbade.

Medborgarmiliser och militär försöker tillsammans bekämpa knarkkartellen Tempelriddarna. Förutom mord och utpressning har den även gjort sig känd för systematiska våldtäkter av delstatens tonårsflickor.

– När det först hänt ville jag inte gå ut, jag var rädd för alla män, inklusive min egen pappa, säger en tonårsflicka i den lilla staden Tepalcatepec som vi kan kalla Julia. Hon vågar inte säga sitt riktiga namn, men hon vågar berätta nu, när många av knarkkartellens ledare dödats eller flytt.

Sveriges Radios korrespondent Lotten Collin träffar henne i hennes familjs kök. På armen har Julia sin dotter som föddes efter knarkkartellens våldtäkter. Julia anmälde dem.

– Men advokaten var rädd för att driva mitt fall, säger hon.

Efteråt såg Julia männen som våldtagit henne på gatorna i stan flera gånger.

– Total straffrihet rådde, ingen av alla flickor som våldtogs vågade göra nåt, berättar hon, medan tårarna rinner.

Julia var inte ensam, berättar Julias klasskamrat Yunoel Azared.

– Jag såg hur knarkkartellens män stod utanför stadens högstadieskola och valde ut vilka flickor de ville ha och tog med sig mina skolkamrater, berättar hon. De pekade bara och sa: henne gillar jag. Och sen försvann tjejerna bort, ibland en hel vecka, uppe i bergen. När de kom tillbaka var det aldrig nån som vågade fråga något alls, säger Yunoel Azared.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista