Allt fler delstater tillåter medicinsk cannabis

6:14 min

I USA tillåter alltfler delstater medicinsk cannabis, trots att växten fortfarande är förbjuden enligt federal lag. Vår korrespondent besökte Colorado, dit hundratals familjer flyttat det senaste året för att kunna använda cannabisolja mot svår epilepsi och en rad andra sjukdomar.

Christie Lunsford kan inte hålla tårarna tillbaka när hon berättar om alla de familjer som bor i delstater där medicinsk cannabis fortfarande är olagligt, och som av olika skäl ännu inte kunnat flytta till Colorado för att få hjälp.

– Deras barn lider så helt i onödan, och det är så fruktansvärt, säger hon.

I Colorado är medicinskt bruk av cannabis tillåtet sen år 2000. Sedan en dokumentär CNN förra året visade att många svårt sjuka blir nästintill botade av mycket små mängder av en sorts cannabisolja som tillverkas här har familjer med i många fall döende barn flyttat hit i mängder. Många fler är på väg.

Inom just Christies nätverk finns över 300 barn och vuxna som använder oljan och som i många fall upplever samma närmast mirakulösa förbättring som flickan i dokumentären, Charlotte, gjorde.

Tusentals fler, även en del svenskar, söker sig till andra nätverk och läkare i Colorado för den cannabisbehandling de är övertygade om helt har förändrat, i många fall också räddat, deras liv.

Det handlar om en lång rad sjukdomar. I Colorado det finns gott om levande exempel på att den mycket kontroversiella medicinska användningen av cannabis tycks fungera. 

Charlotte, som i dag är sju år, har gått från hundratals livshotande epilepsianfall i veckan till ett eller två som är mycket lindriga. Hon satt i rullstol och sondmatades. Läkarna hade gett upp.

I dag är hon som ungar är mest, berättar hennes mamma Paige Figi. Hon  berättar också att  en stor majoritet av barnen som flyttat till Colorado upplever samma sak - trots att de i många fall var dödsdömda av läkare när de kom hit.

– De kunde knappt ta sig hit. De fick flyttas med hjälp av mobila intensivvårdsteam, säger Paige Figi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista