Bengt Bedrup.

Tv-profilen Bengt Bedrup är död

Journalisten och tv-profilen Bengt Bedrup gick bort på påskdagens morgon, 76 år gammal. Han arbetade under många år som tv-producent fram till sin pensionering. Han började sin bana som tidningsjournalist på dåvarande Värmlands-Posten i Kristinehamn.

Han gjorde sig känd som sportkommentator och med sin unika stämma blev Bedrup en av de tidigaste sportprofilerna, redan under tv:s barndom.

Han gjorde dessutom Sportspegeln till ett begrepp för många svenskar.

Älskade att prata
Bengt Bedrup sa själv att han älskade att prata. I en intervju för sin 69 årsdag sa han att han ”kunde hålla låda om vad som helst, nästan hur länge som helst”. En egenskap som han själv sa kom från hans tid som sportkommentator.

– Det är nog därför vi så gärna används som programledare i underhållningsprogram, sa Bedrup.

Han fick många svenskar att resa sig ur soffan i ”Träna med tv” som han ledde tillsammans med programledarekollegan Gun Hägglund.

Bengt Bedrup gjorde sig på äldre dar också känd som alkoholinformatör. Bedrup var alkoholist och ville bland annat få föräldrar att lära sina barn att dricka på rätt sätt.

Drabbades av parkinson
För drygt fem år sedan drabbades Bengt Bedrup av parkinsons sjukdom.

På påskdagens morgon gick han bort.

Therese Larsson
therese.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".