Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Även S vill utrusta Jas med kryssningsmissiler

1:40 min

S är positiva till att utrusta Jas Gripenplan med kryssningsrobotar. Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, menar att det svenska stridsplanet är anpassat för att bära attackrobotar.

– Jag har tagit upp det här tidigare i olika sammanhang, också i försvarsberedningen, att vi bör skaffa oss den här kapaciteten, säger han till TT.

På frågan om det inte är kontroversiellt att skaffa ett vapen som kan användas mot mål i till exempel Ryssland, svarar Peter Hultqvist:

– Vi är ju ett defensivt land. Vi har inga sådana ambitioner. I en skarp situation kan det väl finnas anledning att ha olika valalternativ, men vi är ju inget land som är ute efter att anfalla någon annan, säger Hultqvist.

Han tror att det är viktigt för Sverige att ha vapen som är avskräckande för en eventuell fiende.

– Finland har en sådan dimension i sin försvarsmakt och jag tycker väl att det kan vara rimligt att ha en likartad förmåga, och det är klart att olika förmågor noteras av omvärlden, säger Hultqvist.

S är dock, liksom V och MP, mycket kritiska till att regeringen på egen hand går ut och presenterar förslag om framtidens försvar utan att invänta försvarsberedningens rapport den 15 maj.

– Det är oerhört synd att man ägnar sig åt det politiska spelet. Det är bättre att sätta sig ned, resonera och försöka göra upp under sansade former, säger Hultqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista