1 av 2
Att titta på när kor släpps ut på vårbete har blivit folknöje. Foto: Hanna Weidrud/Sveriges Radio.
2 av 2
Bonden Lasse Gillberg. Foto: Hanna Weidrud/Sveriges Radio.

Vårkänslor bland nysläppta kossor

1:41 min

Från och med nu och till slutet av maj släpps korna ut i betesmarkerna på bondgårdarna runt om i Sverige. Att besöka en bondgård under ett kosläpp har blivit en allt mer populär aktivitet.

KRAV-bonden Lasse Gillberg i Huddinge utanför Stockholm förbereder just nu sitt kosläpp nästa helg då runt 4 000 personer kommer för att se hans kor springa ut.

– Det är ett sätt att visa verkligheten, det är inte så många i vardagen som ser mjölkproduktion idag och det finns ett enormt sug för att komma ut. Det är ju anmälan till kosläppen men det är stängt för länge sedan. Det blir fullt på en gång, berättar han.

Att gå på kosläpp har verkligen blivit populärt, speciellt för barnfamiljer runt storstäderna. Mejeriproducenten Arla, som arrangerar flest kosläpp för besökare i hela Sverige, märker av att intresset ökar för varje år. På de 50 gårdar som Arla har öppna kosläpp på väntas totalt 150 000 besökare, något som kan jämföras med 2005 då ett tusental personer kom.

Christina Cheng, trendanalytiker, tycker inte att det är så konstigt att så många är intresserade av att gå på kosläpp eftersom det sammanflätar flera samtidstrender, som vårt behov av upplevelsekonsumtion, vårt intresse för matens ursprung och vår längtan till naturen.

– Vi går från traditionell konsumtion av prylar till upplevelsekonsumtion. Saker som är unika här och nu. Det här fenomenet, som många som blir, fångar flera strömningar, säger hon.

Lantbrukarnas riksförbund menar att det stora intresset för att gå på kosläpp handlar om att avståndet mellan konsument och produktion är så långt i dag och att det finns ett stort intresse för att se hur mjölken kommer från kon till mejerihyllan i matbutiken - något som även bonden Lasse Gillberg tror är skälet till att så många kommer på hans kosläpp.

– Det man stoppar i mun det vill man veta vad de kommer ifrån. Då erbjuder vi att komma och kolla på det här spektaklet. De är ju helt ohämmad glädje när de får springa ut första gången på året. De spritter av glädje.

Är det vårkänslor.

– Ja det tror jag man kan säga att de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista