Ukip, Storbritanniens självständighetsparti har seglat upp som största parti inför EU-valet. Foto: Matt Dunham/TT.

Brittiska EU-kritiker största parti

2:02 min

I Storbritannien visar den senaste opinionsundersökningen inför EU-valet om en knapp månad, att det EU-fientliga och invandringskritiska Ukip, Storbritanniens självständighetsparti, har störst stöd bland väljarna. Det kan få omfattande konsekvenser för landet och Europa.

– Vi skäms inte för att vara patriotiska. Vi tror på det här landet och dess folk och vi vill ha vårt land tillbaka, säger Nigel Farage när Ekot träffar honom på ett torg i en liten stad norr om Birmingham 20  mil från London.

Och allt fler britter lyssnar på Nigel Farage. Nästan var tredje britt, 31 procent, säger att de tänker rösta på Farages parti Ukip i valet till Europaparlamentet. Det visar den senaste opinionsundersökningen som publicerades i tidningen Sunday Times i går.

Det är en dramatisk, trendmässig och snabb förändring i opinionen som pågått det senaste året. Premiärminister Camerons konservativa Tories är nu av EU-väljarna förpassade till tredje plats med knappt var femte väljare bakom sig. Oppositionspartiet Labour, som lett opinionsundersökningarna länge, ligger nu tre procentenheter efter Farages Ukip.

Ukips framgångar bygger på kravet att Storbritannien ska lämna EU. samt argumentet att hela landets välstånd hotas av det han beskriver som en okontrollerad invandring, främst från Östeuropa. Det har lett till, att de etablerade partierna nu närmast tävlar i de hårdaste tagen mot invandring.

Ukips framgångar följer en trend som innebär att EU-kritiska missnöjespartier får allt starkare stöd i opinionen i många länder inför europavalet. Det kan leda till ett europaparlament med försämrad beslutskraft.

Men konsekvenserna på längre sikt kan bli ännu större. Premiärminister Cameron har utlovat en folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU om han vinner parlamentsvalet nästa år. Det ökade EU-motståndet gör att det blir allt mer tänkbart, att av EU:s viktigaste medlemsländer röstar ut sig ur unionen.

Landets mest EU-positiva parti, Liberaldemokraterna, har i den nya undersökningen mindre än var tionde britt bakom sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista