Bolagsskatten kan behöva sänkas

1:49 min

Trots att den sänktes från och med förra året, så kan den behöva sänkas igen. Åsa Hansson är docent vid Lunds universitet och forskar om just skatter. Hon säger att trenden i omvärlden är tydlig.

– Den här kapplöpningen mot noll kommer inte att avstanna här, redan i år är det ju flera lände som har sänkt sin bolagsskatt, bland annat Finland, Danmark, Norge, Storbritannien, säger Åsa Hansson.

Det handlar alltså om bolagsskatten, den skatt på vinsten som företagen betalar. Den sänktes från och med förra året till 22 procent i Sverige. De är ungefär vid snittet för länderna i EU, men enligt Åsa Hansson skulle den kunna behöva sänkas ännu mer, eftersom den sjunkande trenden i omvärlden är tydlig.

Länder konkurrerar med varandra genom att sänka bolagsskatten och på så sätt bli attraktivare för exempelvis företagsinvesteringar. Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket, instämmer i trenden är tydlig och att det kan behövas ytterligare sänkningar av bolagsskatten.

– Sverige sänkte ju bolagsskattesdatsen till 30 procent i början av 90-talet. I det läget var det en väldigt låg skattesats internationellt sett. Men sen har omvälden sänkt, så ska vi behålla samma fördelaktiga position som vi faktiskt uppnådde i början av 90-talet, så är det motiverat att sänka ytterligare. Då låg vi betydligt genomsnittet i EU och OECD, nu ligger vid ungefär på genomsnittet.

Eftersom företag skatteplanerar, så konkurrerar länderna med varandra genom att göra det attraktivt att skatta just där. Enligt Åsa Hansson är en trend nu bättre avdragsmöjligheter, exempelvis förmånliga regler för beskattning av patentinkomster.

Här i Sverige infördes ju nyligen exempelvis avdrag för investeringar i forskning och utveckling, fast då mot arbetsgivaravgiften, och inte bolagsskatten.

– Så det är ett annat sätt att gynna forskning och utveckling, så även där har vi deltagit i den internationella konkurrensen för att slå vakt om forskning och utveckling i Sverige, Ingemar Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista