Utbildningsminister Jan Björklund (FP). Foto: Bertil Enevåg/TT.

Satsningen på förstelärare får häftig kritik

Björklund: "Meningen var att höja lärarnas löner"
8:11 min

Regeringens satsning på så kallade förstelärare, blev inte som tänkt. Många förstelärare har svårt att få tiden att räcka till för sitt uppdrag som innebär att bland annat inspirera andra lärare på skolan.

Förstelärarna skulle få eleverna att lyckas bättre och bland annat också insipirera andra lärare på skolan.

Men i ett reportage i P1 Morgon berättar flera lärare att deras arbetsuppgifter inte ändrats närmnvärt eller alls och att de ser lönetillägget på 5000 kronor - som alla förstelärare fått - som en rejäl bonus.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) håller inte med om att satsningen på så kallade förstelärare blev annorlunda än vad som var tänkt:

– Jag tycker att det är helt i linje med reformens intentioner. Meningen var att höja lärarnas löner. Många saker blir annolrunda med detta, duktiga lärare kommer stanna kvar i skolan och inte söka sig till nya yrken. Och det andra är att läraryrket blir mer attraktiv när man ska välja yrke.

Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca är förvånad över Jan Björklunds konstaterande.

– Jag blir häpen av att utbildningsminstern säger något annat än vad som var intentionen med reformen. Det handlar ju om att fler lärare ska bli bättre, så att fler lever får möjlighet till bra lärare.

Rossana Dinamarca tycker överhuvudtaget inte att satsningen på förstelärare är en bra reform.

– Det som måste till är att man förbättrar alla lärares arbetssituation, det behövs fler lärare helt enkelt. Det har försvunnit andra personalkategorier inom skolan, så att lärare tvingats täcka upp på många fronter.

Jan Björklund tycker att kritiken mot satsningen är överdriven och säger att reformen har flera syften: 

– Det är en löneförhöjning för skickliga lärare. Det viktigaste är att man lyfter sina elever, inte att lärarna ska ut ur klassrummet och göra andra saker. De som gör det på ett skickligast sätt ska ha mer betalt, säger Jan Björklund.

På frågan om det inte var tänkt att förstelärarna skulle få fler arbetsuppgifter, med tanke på löneförhöjningen, svarar han:

– Varje kommun har rätt att bestämma själv om man vill lasta på förstelärarna andra arbetsuppgifter. Det ser olika ut i olika kommuner, vad en förstelärare ska göra och det är upp till varje kommun att avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".