sultan Hassanal Bolkiah under ett besök i Singapore. Foto: Wong Maye-E/TT.

Brunei inför sharialagar

"Allahs vägledning till oss"
2:18 min

Från och med i morgon börjar sharialagar införas i sultanatet Brunei. I den första fasen kommer straffen att bli böter eller fängelse. Men senare införs amputationer, stening till döds, offentliga spöstraff och avrättningar.

– Sharialagarna är Allahs egen vägledning till oss, sa sultanen Hassanal Bolkiah till Brunei Times för ett halvår sedan.

När det blev känt att sharia skulle införas kritiserade FN beslutet och det protesterades inom landet, något som är mycket ovanligt i det lilla landet som ligger på Borneos nordvästra kust.

Sultanen Bolkiah har suttit vid makten sedan 1967 och styr landet med järnhand. I morse deklarerade han vid en ceremoni att från och med i morgon så är det sharialagar som gäller i landet.

Lagen ska införas i tre steg där den första fasen är böter eller fängelse för brotten graviditet utanför äktenskapet, propagerande för andra religioner och att utebli från fredagsbönen.

Om ett år kommer nästa del då stöld och alkoholkonsumtion kommer att straffas med piskrapp och amputationer.

Tredje fasen kommer ytterligare tolv månader senare då äktenskapsbrott och sex mellan homosexuella samt hädande av profeten Muhammed kommer att bestraffas med stening och avrättning.

På en video från Brunei Times ser man hur en person visar på en docka hur man med en käpp ska utdela spöstraffen.

Brunei blir det första landet i Ostasien som inför de muslimska lagarna på nationell nivå. Brunei är ett välmående landet med 400 000 innevånare som bygger sin ekonomi på olje- och gasexport.

Landet hamnade i fokus i Sverige för snart 10 år sedan då kung Carl Gustaf var där. Han kritiserades för att ha gjort ett statsbesök i ett diktatoriskt land, där politiska partier är förbjudna sedan 1988. I en intervju med Sveriges Radio sa kungen att han inte upplevde att sultanen stod ovanför befolkningen.

– Han har en kolossal närhet till folket, sa kungen då.

Omkring 20 procent av befolkningen i Brunei är inte muslimer utan kristna eller buddister men sharialagen omfattar alla som bor i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".