Fri rörlighet Moderaternas viktigaste EU-valfråga

2:04 min

Det är tre veckor och en dag kvar till Europaparlamentsvalet och i dag hade Moderaterna sin valupptakt på Norrmalmstorg i Stockholm.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt markerade att en av valets huvudfrågor blir striden mot Socialdemokraterna som vill att svenska villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

– Vi gör inte som Socialdemokraterna som säger: Ja, men är det inte dags för lite protektionism ändå? Är det inte lite bra att säga att i Sverige ska svenska regler gälla? Om alla säger detta då har vi ju kommit tillbaks till där vi började, det vill säga då möter vi ju bara handelshinder, sade Fredrik Reinfeldt.

– Det är ju jättedumt för Frankrike och Spanien men det är absolut dummast för Sverige, därför vi är en liten öppen ekonomi som är helt beroende av att handla med vår omvärld. Säg nej till protektionism. Socialdemokraterna har fel. Det är öppenhet som ska gälla.

Publiken bestod till stor del bestod av partiets egna valarbetare och partimedlemmar.

Valmanifestet har rubriken ”Vi tror på Europa” och mycket handlar om gränslösheten.

Det Fredrik Reinfeldt kallar protektionism är att socialdemokraterna vill ha lika villkor för alla som arbetar i Sverige. Även de som är anställda av ett företag i ett annat EU-land som tillfälligt har verksamhet i Sverige.

En skillnad jämfört med tidigare Europaparlamentsval är att det som händer i Ukraina kommer att påverka tanken om EU som fredsprojekt och det var också där Fredrik Reinfeldt inledde sitt tal i dag.

– Låt oss vara tydliga med att krig leder till människospillan. Det går en rak linje från 1814 till 1914 till det som skett så sent som igår, nämligen strider i Ukraina, i olika städer runtom Ukraina som har precis samma grundläggande konflikt - vilken kontinent ska vi ha? Hur ska vi se på varandra människor emellan?

Men valarbetet handlar förstås huvudsakligen om att få flest röster. Och Anna Maria Corazza Bildt markerade att moderaterna också slåss om de feministiska rösterna.

– Vi kvinnor ska synas. Vi ska ta plats och vi ska våga. Och det är dags att vi berättar för Gudrun Schyman att det är Moderaterna som står för kvinnor, inte 70-talets gamla ideologi där man ska hata män, sade Anna Maria Corazza Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista