Människor klättrar på utsidan av polisstationen. Foto: Dmitry Serebryakov/TT.

Gripna friges efter upplopp i Odessa

1:41 min

Upprörda proryska demonstranter stormade under söndagen en polistation efter fredagens dödliga brandolycka i staden. Polisen tvingades släppa 67 personer som gripits för upplopp och mordförsök.

Chocken är stor i hamnstaden Odessa där över 40 människor dödades under våldsamheterna efter en demonstration och i en brand i fackförbundens hus i fredags.

I går greps 170 misstänkta för våldsamt upplopp och mordbrand. Men samtidigt som sörjande la blommor och tände ljus utanför huset där 31 brända kroppar hittats bröt sig några hundra in i polishögkvarteret.

De krävde att de gripna, som de flesta tillhör den proryska separatiströrelsen, skulle släppas.

Runt om byggnaden står mängder av människor i regnet tysta eller skanderar "fascister, fascister".

Polisen tvingades släppa 67 av de gripna, vilket vållat stor ilska på sociala medier, där de som är Kievtrogna skriver att mördarna nu får gå fria.

På sjukhuset i Odessa vårdas fortfarande nära 90 personer med bränn- och skottskador. 

De fick under dagen besök av presidentkandidaterna Petro Porosjenko och Julia Tymosjenko och den före detta tungviktsmästaren Vitalij Klytsjko.

I den östra delen av Ukraina har arméns offensiv fortsatt under dagen för att tvinga bort separatisterna från ockuperade myndighetsbyggnader.

Strider har rapporterats utanför städerna, men fortfarande kontrolleras de av separatiströrelsen.

Den tillförordnade säkerhetsministern i Kiev har sagt att den så kallade antiterroroperationen ska fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista