1 av 2
Tamara Gerasimenko och två väninnor utanför den ockuperade stadsförvaltningen i Donetsk. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio
2 av 2
Entrén till den ockuperade stadsförvaltningen i Donetsk där separatisterna har sitt högkvarter. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio

Oklart läge efter omröstningarna i östra Ukraina

1:45 min

I Donetsk i östra Ukraina pågår nu diskussioner om vad nästa steg blir efter den omtvistade folkomröstningen om självstyre i söndags. Samtidigt ökar oron i regionen för ekonomiska följder på grund av oroligheterna.

 – Vi vet att det kommer att bli svårt i början men vi beredda på att avstå från saker, säger Alla Nazarova som står utanför avspärrningarna till den ockuperade administrationsbyggnaden i Donetsk.

De andra i den lilla folksamlingen håller med. Alla röstade de i söndags för det som här kallas Donetsk Folkrepublik och som den ukrainska regeringen i Kiev kallar beväpnade separatister.

Tidigare i dag sade Donetsks officielle borgmästare Aleksander Lukjantjenko att regionen befinner sig ett halvt isolerat läge där många företag inte vågar föra in sina varor på grund av vägspärrar och osäkerheten kring framtiden.

Dessutom finns det en oro för en våldsupptrappning. Tidigare idag kom rapporter från grannregionen Luhansk om att den självutnämnde borgmästaren Valerij Bolotov skottskadats vid en attentat.

När det gäller framtiden för östra Ukraina så säger människorna framför den ockuperade stadsadministrationen i Donetsk att det är för tidigt att tal om ett uppgående i Ryssland.

– Vår region borde självständigt samarbeta med tullunionen, säger Tamara Gerasimenko och får stöd av de andra i den lilla folksamlingen.

Den euroasiatiska tullunionen är Rysslands projekt för ett närmare ekonomiskt samarbete med grannländerna och där ryssarna länge har velat ha med Ukraina. Det planerade ukrainska presidentvalet om tio dagar tänker däremot ingen av de församlade delta i.

– Jag tycker vi ska blockera valstugorna så ingen kommer in, säger Tamara Gerasimenko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista