Snabbare behandling för strokepatienter

2:06 min

Skånes Universitetssjukhus i Malmö har kraftigt minskat tiden från att en strokepatient anländer akut tills dess att propplösande behandling sätts in. Varje minut räknas.

– Det är ju så att när en blodpropp stänger av blodtillförseln till den delen av hjärnan så dör tusentals, till och med miljoner hjärnceller varje minut i det området, säger överläkare Marco Brizzi.

Snabbare insatt behandling minskar risken för handikapp efter en stroke.

– Hjärnskadan blir mindre ju snabbare man återställa blodcirkulationen.

Förra året drabbades över 24 000 personer av stroke, det vill säga en propp eller blödning i hjärnan.

De nationella riktlinjerna säger att påbörjad behandling inte bör dröja mer än 40 minuter från det att en strokepatienten anlänt.

I Malmö har man lyckats pressa ner den tiden i flera fall till under tio minuter och målsättningen är att det inte skall dröja mer än tio minuter för någon patient. Det är en effektivisering av vården som inte handlar om pengar.

– Det här är i grunden inte en resursfråga utan det här handlar egentligen mer om att titta på systemet: hur arbetar vi, hur fungerar vi tillsammans, säger överläkare Marco Brizzi.

Hela sjukvårdsorganisationen från ambulans, akutvårdspersonal, strokespecialister till röntgenpersonal har detaljgranskats.

Lokaler och teknik har anpassats för att ge snabbast möjliga vård. Överläkare Marco Brizzi jämför mottagandet på akuten med ett depåstopp i Formel 1:

– Det handlar väldigt mycket om teamarbete och synkronisering och inte låta en enda sekund gå förlorad någonstans.

Det nya arbetssättet har prövats i ett år och nu vill man att fler sjukhus skall ta efter metoden.

– Det här har egentligen inget att göra med om det är ett stort eller litet sjukhus, utan det skulle i bästa fall även små sjukhus kunna ta till sig.

En snabbare vård påverkar resten av en strokepatients liv:

– Alla insatser man kan göra för att få en strokepatient att återfå full funktion är en enorm besparing i mänskligt lidande och ger bättre livskvalitét, men också en enorm ekonomisk besparing för samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista