S vill ha gemensam förskolekö

2:10 min

Varje kommun ska ha en gemensam kö till alla förskolor, menar Socialdemokraterna. Partiet vill lagstifta om att fristående förskolor inte får ha egna köer.

Men föräldrarna ska fortsatt få välja vilken förskola de vill till sina barn.

Ibrahim Baylan, socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, menar att det här systemet  har flera fördelar.

– Vi ser ju i dag att väldigt många föräldrar får vänta länge. Vi har ju dessutom sett reportage i medier om att en del fristående skolor har försökt att välja och vraka bland de barn som får tillgång till, i det här fallet, skolan. Vi vill inte att samma fenomen ska uppstå på förskolan, säger han.

Förslaget som partiet vill genomföra handlar om att varje kommun ska göra en kö till de förskolor som finns i kommunen. Alla måste vara med, ingen fristående förskola får ha en egen kö.

Partiet ser tre skäl till en gemensam kö. Det handlar om att det blir krångligt för föräldrar att välja när det finns flera köer och att det finns exempel på friskolor som inte ger barn med särskilda behov förtur vilket strider mot skollagen. Det sista skälet är att göra det lättare för kommunerna att planera om de vet hur många förskoleplatser som finns.

Ibrahim Baylan tycker att det är orimligt att kommunerna inte har kontroll över kö- och antagningssystemet eftersom kommunen samtidigt har skyldighet att ge barn en förskoleplats inom fyra månader efter ansökan.

– Då riskerar det att bli som vi har sett i en del storstäder, att föräldrar får vänta månad efter månad på förskoleplatser och det är inte bra, säger han.

Flera kommuner har redan förskoleköer där en del friskolor är med frivilligt.

Miljöpartiet, som av många ses som samarbetsparti med Socialdemokraterna om de röd-gröna vinner valet, säger att det är positivt till idén, men vill se hur det utformas i detalj innan partiet tar ställning.

Claes Nyberg, vd på Friskolornas Riksförbund är också positiv till tanken på en gemensam kö.

– Jag tycker att det är värt att vi tittar på hur en sådan lagstiftning ska se ut. Men innan vi har sett ett förslag och en konkret utformning så är det klart att det är svårt att ta ställning till. Men jag tycker att man ska ta det under övervägande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista