Jan Björklund, Annie Lööf och Anders Borg höll idag presskonferens i Rosenbad för att ge regeringens syn på ett eventuellt köp av Astra Zeneza. Foto: Bertil Ericson/TT

Regeringen är emot Astra Zeneca-köp

Borg: ”Det finns särskilda omständigheter”
2:03 min

Sveriges regering försöker nu hindra amerikanska Pfizer från att köpa Astra Zeneca. Regeringen ser en stor risk i att jobb försvinner från Sverige och i förlängningen också skatteintäkter.

Finansminister Anders Borg, utbildningsminister Jan Björklund och näringsminister Annie Lööf kallade idag till pressträff angående Pfizer intresse av att köpa Astra Zeneca.

– Det är ytterst ovanligt att den svenska regeringen gör bedömningar om företagsaffärer, men det finns ett antal särskilda omständigheter här. Det finns väldigt starka samhällsintressen involverade. Vi lägger väldigt stora resurser på medicinsk forskning, en betydande del av den svenska medicinska forskningen ligger hos Astra Zeneca. Vi är oroliga för att Pfizers affärer är väldigt mycket upplagt utifrån skatteplaneringshänseenden, säger Anders Borg.

I dag har de tre ministrarna publicerat en artikel i Wall Street Journal. Allt för att försöka övertyga aktieägarna, som till nästa 90 procent är utländska, att inte gå med på en affär.

En affär skulle kunna få stora konsekvenser både för den svenska läkemedelsforskningen och för den europeiska.  51 procent av de som är forskarutbildade i Sverige arbetar på Astra Zeneca.

– Den oro vi har är såklart att svensk, brittisk och europeisk medicinsk forskning försvagas och att mer och mer koncentreras till Nordamerika, säger Anders Borg.

Regeringen står i daglig kontakt med Astra Zenecas ledning och med den brittiska regeringen, eftersom Astra Zeneca också är brittiskt.

Några andra verktyg har inte regeringen. Men det finns anledning att diskutera om inte EU:s regelverk borde ändras så att samhällsekonomiska effekter skulle kunna vägas in vid stora köp, det säger Annie Lööf.

– Vi är beredda att titta på den möjligheten att kommissionen ska kunna väga in samhällsekonomiska effekter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".