Kaliber: Barnahus brister i rutiner efter förhör med barn

1:49 min

Runt om i landet öppnas så kallade barnahus där flera myndigheter samarbetar under ett tak för att hjälpa våldsutsatta barn. Men på många håll brister det i rutinerna för hur barn som varit där på polisförhör ska skyddas när de kommer hem igen - om de inte omhändertas.

Flera experter efterlyser nu någon form av nationell samordning av barnahusens verksamhet för att det ska bli mer lika över hela landet. Carl-Göran Svedin, professor i barn och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet, är en av dem.

– I bästa fall leder det till att barn blir bättre omhändertagna, får tidigare hjälp och att fler ärenden leder till åtal när det finns tillräckligt med bevis, säger Carl-Göran Svedin.

Vi frågade landets barnahus, 30 stycken, vad som händer efter att ett barn förhörts av polis där och det visade sig att nästan hälften - 12 av de 26 barnahus som svarade - saknar rutiner för vad som ska hända när barnet åker hem, alltså om de inte omhändertas av de sociala myndigheterna.

De berättar också att det inte är ovanligt att barnen får åka hem ensamma, utan att någon vuxen från barnahuset följer med. Det riskerar att förvärra deras situation anser Carl-Göran Svedin, professor i barn och ungdomspsykiatri.

– Det är vuxna som sätter igång hela det här utredningsförfarandet med polisförhör och man kommer till barnahus, kanske blivit hämtad på dagis eller skola och sen behöva åka tillbaka utan att veta om mamma och pappa vet något, framför allt om någon av dem är misstänkt, tycker jag är helt felaktigt. Och man bör ha rutiner för hur barnet möter sina föräldrar igen.

Vi ställde också frågan till barnahusen om de själva är nöjda med hur rutinerna kring barnets skydd fungerar och över hälften, 14 stycken svarade nej. De tycker inte att det fungerar. Så här skriver några i sina svar:

"Vi har stora brister i att följa upp förhören och att utföra krisstöd"

"Olika myndigheter jobbar för mycket var för sig utan att ta hänsyn till varandra"

"Ofta blir det helt tyst kring familjen efteråt när myndigheterna ska utreda"

På barnahuset i Umeå arbetar Malin Sundberg som samordnare.

– Bara sett till hur vårt barnahus fungerar, och i de möten vi haft med andra, Vi har ju inte oceaner av tid, oceaner av resurser, utrymmen  att bedriva det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista