Sverigedemokraterna vill ta över Skattebetalarnas förening

Skattebetalarnas förening försöker nu att mobilisera medlemmar till årsmötet i slutet av april. Anledningen är att Sverigedemokraterna uppmanar sina sympatisörer att ansluta sig till föreningen för att få den att driva en mer invandringskritisk linje.

– Vi uppmanar alla våra ”vanliga” medlemmar att komma så att vi får en representativitet på stämman. Då kommer de här rösterna inte kunna göra sig hörda, säger Robert Gidehag som är vd i Skattebetalarna.

Sista dagen för att få rösträtt
Skattebetalarna har runt 120 000 medlemmar varav ett hundratal brukar dyka upp på årsmötena. I dag, torsdag, är sista dagen att ansluta sig för att få rösträtt på årsmötet som hålls i Malmö i slutet av april.

Sverigedemokraternas ambition har under de senaste månaderna varit att få så många sympatisörer som möjligt att betala in medlemsavgiften till Skattebetalarna och sedan komma till årsmötet för att rösta in folk i styrelsen.

På så vis ska föreningen tvingas att driva frågan om invandringens kostnader för de svenska skattebetalarna. Detta bekräftar Kenneth Sandberg, styrelseledamot i Sverigedemokraterna:

– Kupp kan man ju skämtsamt kalla det för men det är ju ingenting annat än vad man gör i alla föreningssammanhang, att man försöker ställa upp med så många medlemmar som möjligt för att få fram det man vill.

Möter på motstånd
Men planerna möter förstås på motstånd. På Skattebetalarnas hemsida förs just nu en intensiv debatt i ämnet och de har också bokat en större lokal till årsmötet för att kunna ta emot alla intresserade. Robert Gidehag tycker att hela situationen är olustig:

– Det är mycket allvarligt därför att det inte alls är representativt för vad våra medlemmar tycker, och det är tråkigt för att det tar väldigt mycket energi från de frågor som vi egentligen vill driva, nämligen sänkta skatter, säger Robert Gidehag.

Pontus Mattson
pontus.mattson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista