Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Allt fler dåd av Boko Haram

Publicerat onsdag 21 maj 2014 kl 13.00
Två sprängladdning i Jos dödade över 100 människor. Foto: TT.

Flera nya terrordåd skakar Nigeria den här veckan. Två sprängladdningar dödade i går över 100 människor på en marknad i staden Jos i Nigeria. Ingen har ännu tagit på sig dådet, men många anklagar den islamistiska sekten Boko Haram för att ligga bakom. Sveriges Radios före detta Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist förklarar varför.

Boko Haram har den senaste tiden trappat upp sina dåd. De har blivit både fler och större än tidigare.

I det spända läget som råder och med så många attentat den senaste tiden av gruppen är det många som snabbt tar för givet att det är de som ligger bakom även det här dådet.

Men staden Jos är sen tidigare känd för terrordåd och våldsamheter mellan den kristna och muslimska befolkningen, utan att Boko Haram har legat bakom.

Boko Harams fokus har tidigare legat längre norrut i landet, men de har ju slagit till även i huvudstaden Abuja och i Jos. 

Varför har Boko Haram trappat upp sina dåd?
Sedan ett år tillbaka råder det undantagstillstånd i tre av delstaterna i norr. Militären har genomfört en offensiv som skulle ta itu med Boko Haram en gång för alla.

De många nya dåden kan ses som ett svar på offensiven, där gruppen för lokalbefolkningen och omvärlden vill visa vilka det är som styr i norr.

Myndigheterna och militären lyckas ju inte heller stoppa dem, det finns områden i norr dit militären inte alls vågar bege sig.

En del analytiker vill lyfta fram den politiska maktkampen mellan olika landsändar i Nigeria, och misstänker att lokala politiker stödjer gruppen för att själva vinna makt och försvaga centralregeringens inflytande.

Sådana anklagelser har bland annat Nigerias president Goodluck Jonathan kommit med.

Varför lyckas inte militären stoppa Boko Haram?
Boko Haram verkar ha mycket god tillgång till pengar och får tag på bättre och mer vapen, vilket till exempel kan hänga ihop med vapenströmmarna från Libyen efter att Khaddafi föll.

Pengarna har de tidigare fått från bankrån och en del kidnappningar, men de kan också komma från lokala krafter som vill använda dem i egna syften.

Det är inte ont om pengar i Nigeria. Det är Afrikas största ekonomi. Mycket av de pengar som skapas i Nigeria hamnar i privata fickor, landet är ett av de mest korrupta i världen.

Korruptionen gör samtidigt att staten Nigeria inte har så mycket pengar att röra sig med som ett så rikt land borde ha. Militären blir eftersatt, är dåligt utrustad och med dålig moral bland dåligt betalda soldater – trots att Nigeria har en av kontinentens största arméer.

Vilka är Boko Haram och har de något stöd hos lokalbefolkningen?
Alla höga muslimska auktoriteter i Nigeria fördömer Boko Haram och säger att deras dåd inte har något med islam att göra.

Alla människor i norr som jag har träffat på mina resor till de utsatta städerna Jos och Kano till exempel är förtvivlade över terrorn, muslimer som kristna. De vill bara få ett slut på den. Det är ju de som får leva i rädsla varje dag för nya dåd som kan inträffa när och var som helst.

Eftersom dåden sker mest i norra Nigeria är ju många av de som dödas muslimer.

Boko Haram är ett smeknamn på gruppen på det lokala språket hausa. Det betyder ungefär "västlig lära är förbjuden".

Gruppens långa riktiga namn är arabiskt: Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad. Det betyder ungefär "de som sprider profetens lära och kamp".

Den startade som en muslimsk sekt ledd av Mohammed Yusuf. Han bjöd in fattiga familjer att sätta sina barn i hans koranskola och predikade för ett striktare muslimskt leverne i norra Nigeria, trots att 12 av landets delstater redan har sharia.

Yusuf dödades i en polisräd 2009 tillsammans med hundratals av sina anhängare. Sen dess har gruppen alltmer börjat lika en ren terrorgrupp.

Den leds just nu av Abubakar Shekau, som bland annat syns på videon där gruppen tar på sig kidnappningen av de över 200 skolflickorna i Chibok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".