Dödskjutningar väntas påverka belgiskt val

1:15 min

Dådet mot det judiska muséet i Bryssel i går, då tre personer, två av dem israeliska turister, sköts ihjäl och en skadades allvarligt, kastar en skugga över dagens stora valdag i Belgien.

Hundratals personer sökte sig till attentatsplatsen vid det judiska muséet i Bryssel efter dådet, eller snarare så nära man fick komma på grund av polisens stora avspärrningar.

Två israeliska turister,  ett par i 50-årsåldern från Tel Aviv, var bland de tre som dödades, uppger israeliska utrikesdepartementet.

Många försökte förstå vad som hänt och uttryckte också avsky över dådet. En av dem var liberalernas parlamentsledamot Vivianne Teitelbaum.

Hon tror att valet under dagen, åtminstone när det gäller det vanliga parlamentsvalet i Belgien, kommer att påverkas av det sin hänt i går, alltså hur belgarna lägger sina röster.

– Det är viktigt att förstå att extremism, höger, vänster eller islamistisk, eller för den delen fasiscm, måste beskämpas, säger Vivianne Teitelbaum som hoppas att det blir extra tydligt när belgarna går till val idag.

Förutom att hon är ledamot i det belgiska parlamentet, är hon också judinna och författare och har uppmärksammats för att skriva om antisemitism sen flera hundra år fram till våra dagar här i Belgien.

Hon är egentligen inte förvånad över dådet säger hon när hon tittar runt sig och nickar igenkännande till folk som går förbi när hon intervjuas av Sveriges Radio.

Hennes uppfattning är helt enkelt att klimatet mot judar i Belgien hårdnat de senaste åren och att judar flyttar här ifrån för att dom inte vågar bo kvar.

Skottlossningen vid det judiska museet  inträffade strax före klockan fyra på lördagen.

En bil stannade då utanför museet i centrala Bryssel. Minst en person klev ut och började skjuta mot förbipasserande, innan han flydde iväg i bilen, enligt tidningen La Libre.

En misstänkt person är gripen men fler misstänks ligga bakom attentatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista