EU-väljare om dagens beslut

1:53 min

Klockan åtta i morse öppnade vallokalerna runt om i landet för röstning till Europaparlamentet. Europafrågorna är inte lätta att sätta sig in i tycker flera av de väljare som Ekot talat med. Oskar Malm i Nyköping är en av dem.

– Det är absolut inte lätta att veta, konstaterar Oskar Malm

Men du har kommit fram till något?

– Något har jag kommit fram till. Rösta måste man göra. För röstar man inte, och inte är med, då ska man inte gnälla heller.

Antalet registrerade förhandsröster är rekordstort i årets val till Europaparlamentet. Drygt 1,2 miljoner, jämfört med 927 000 vid samma tid inför valet 2009. En ökning med nästan 30 procent. Om det innebär att valdeltagandet sammantaget ökar får vi veta först i kväll, när vallokalerna stängt.

Intresset för EU-valet ökade förra gången med åtta procentenheter, men till superlåga 45,5 procent. Att just EU-valet får så många soffliggare kan beror på bristande förtroende för EU, anser Boppe Perhamn, som själv röstade i Nybro i morse.

– Det kan ju vara så att det speglar den uppfattning man har, att man inte har så stort förtroende för EU. Jag röstade ju nej en gång i tiden, säger Boppe Perhamn.

Valet av 20 svenska ledamöter till Europaparlamentet med dess 750 platser kan kanske kännas futtigt, men Piero Fava, italiensk medborgare som är bosatt i Sverige och därför valt att rösta här, tycker att det finns frågor som EU måste lösa gemensamt och där det är viktigt att påverka.

– Immigrationsfrågan är mycket viktigt att lösa. När jag kom till Italien och såg hur svårt de har det med detta, för att Europa inte är med och hjälper till. Det blir katastrof kan man säga.

För Sigrid Johansson i Örebro är det självklart att använda sin rösträtt.

– Det ska man! Det håller jag på. Man ska rösta. Det är en förmån vi har, som inte finns i alla länder.

Anser ni att er röst kan påverka?

– Just precis! Det kanske fattas en och då är det jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista