Bristande väljarintresse i EU-valet

2:12 min

Sju länder i Europa har redan röstat i EU-valet och idag röstar övriga 21 länder. Men inga resultat redovisas förrän i kväll och det finns tecken på att många väljare struntar i det pågående EU-valet. Men inte Belgien, EU:s huvudland, där anses valet mycket viktigt, och det är plikt att rösta.

Belgien är ett av fyra EU-länder med obligatorisk röstning, länder som därför drar upp valdeltagandet. Vid EU-valet 2009 var det i genomsnitt 43 procent som röstade, och det finns prognoser som tyder på att valdeltagandet kommer sjunka ytterligare.

Tjeckien avslutade sitt val igår, och där verkar det som att uppemot 80 procent föredrog soffan före vallokalen. I Storbritannien var det bara 36 procent som röstade, trots att det var lokalval samtidigt som EU-val i torsdags. Från Nederländerna kommer rapporter om runt 37 procents valdeltagande.

Värst ser det ut att vara i Slovakien, där preliminiära siffror talar om ett valdeltagande på 13 procent.  Stämmer det är det bottenrekord för ett EU-val i alla sammanhang.

Det verkar som att de europeiska socialdemokraterna kommer misslyckas i sin strävan att bli största partigrupp i EU-parlamentet. Enligt den sista europeiska opinionsundersökningen från igår kommer center-högergruppen EPP få 217 platser, 18 fler än socialdemokraterna.

Flera starkt EU-kritiska partier väntas göra bra ifrån sig. Marine Le Pens Nationella Fronten verkar bli största parti i Frankrike. Dansk Folkeparti kan lyckas med detsamma i vårt grannland. Däremot ska man komma ihåg att valet blev en besvikelse för den kände EU-kritikern Geert Wilders i Nederländerna.

Vid valet där, i torsdags, tycks Wilders parti PVV ha tappat ett mandat jämfört med förra EU-valet, enligt en stor vallokalsundersökning. Strax efter klockan 23 idag kommer de första officiella valresultaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista