Feministiskt initiativs Soraya Post och Sverigedemokraternas Kristina Winberg, Jimmie Åkesson och Peter Lundgren. Foto: TT.

SD och Fi tar plats i EU-parlamentet

Röster från kvällens valvakor
3:08 min

Det blev nykomlingarnas val när svenskarna röstade i EU-valet. Både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ tar plats i EU-parlamentet. Miljöpartiet gör ett succéval och blir näst största parti medan Moderaterna tappar stort.

Det blir två nya partier som slår följe med resten av de svenska parlamentarikerna till Bryssel. SD kommer att ta två mandat i Europarlamentet med sina 9,7 procent och Fi ett mandat med sina 5,3 procent.

– Det känns underbart, nu är vi i parlamentet. Vi kommer att vara på plats för att störa den patriarkala ordningen, säger Feministiskt initiativs förstanamn på EU-listan, Soraya Post.

För Miljöpartiet blev kvällens valvaka en munter tillställning. MP får 15,3 procent och norpar därmed platsen som näst största parti efter Socialdemokraterna som ser ut att få 24,4 procent. 

– Sverige vill ta ansvar för klimatet, för barnens framtid och Sverige vill ta fajten mot rasisterna, sade språkröret Gustav Fridolin i ett tal på Miljöpartiets valvaka.

Stefan Löfven poängterade att fler individer valde att lägga sin röst på Socialdemokraterna i år även om ett ökat valdeltagande gör att partiet inte växer.

– Vi håller ställningarna och det är bra, säger Stefan Löfven.

För Moderaterna blev det däremot dystrare. M backar nästan 6 procent och landar på 13,6 procent. Att ladda om inför höstens riksdagsval kan bli tufft för Moderaterna, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Kristdemokraterna och Centerpartiet klarar sig båda kvar i EU-parlamentet, KD på 6 procent och C på 6,5 procent.

– Det är tungt att vara regeringsparti. Det har varit en kväll där väljarna har belönat EU-kritiska enfrågepartier men det är glädjande att Centerpartiet och Kristdemokrater behåller sina mandat, säger Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

Vänsterpartiet får 6,3 procent. Folkpartiet får 10 procent och fjärdeplatsen medan Sverigedemokraterna hamnar på femteplatsen.

Svenska Piratpartiet ser ut att sluta på 2,2 procent och åker därmed ut parlamentet. 

Ute i Europa blev valet en framgång för många EU-kritiska partier. Marine Le Pens Nationella fronten är nu Frankrikes största parti i EU-parlamentet. 

I Danmark var det glada miner hos EU-skeptikerna då Dansk folkeparti blev största parti, precis som opinionsmätningarna spått på förhand.

I Finland får nationalistiska och invandringsfientliga Sannfinländarna 12,8 procent och får därmed två av Finlands EU-mandat. Sannfinländaren Jussi Halla-aho som dömts för hets mot folkgrupp blir ny ledamot i EU-parlamentet, säger SR:s Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist. 

I Tyskland får det högerextrema NDP 1 procent och Greklands nynazistiska Gyllene gryning får 8 procent. 

Trots framgångarna för EU-kritikerna blir konservativa kristdemokratiska EPP återigen EU:s största partigrupp.

För första gången i EU-valens 35-åriga historia ökade valdeltagandet, om än blygsamt, från 43 procent 2009 till 43,1 procent i år. Lägst var valdeltagandet i Slovakien där bara 13 % tog sig iväg till valurnorna. I Sverige valde 48,9 procent att lägga en röst i EU-valet jämfört med 43,8 procent i valet 2009.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".