Grafik: Ekot granskar Svenskarnas Parti (SvP)

Ekot granskar de 50 personer som är kandidater i höstens val för Svenskarnas parti. Partiet ställer upp i 35 kommuner, sex landsting och i riksdagsvalet. De allra flesta är kandidater både till riksdagen och i de kommuner där de bor.

Bild
Bild

Kandiderar till riksdagen, Region Skåne och Sjöbo kommun. Ingår i partistyrelsen. Jacobsson har ställt upp som kandidat för SvP även i valet 2010.

Har en bakgrund i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, framgår bla i intervjuer han själv gett. Har talat i Salem vid flera tillfällen. 2008 sa han bland annat "Det är vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den från Sverige."

Jacobsson är dömd vid flera tillfällen. 2005 dömdes han till två månaders fängelse för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen efter att han och flera andra gått till attack mot en tillståndsgiven demonstration som AFA arrangerade i centrala Stockholm. I samma mål dömdes flera andra personer som funnits i vit makt-rörelsen under lång tid - till exempel en person som idag har en ledande roll i Svenska motståndsrörelsen och av tingsrätten dömdes för delaktighet i attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp förra året (hovrättens dom i ärendet väntas i juni).
Jacobsson har 11 betalningsanmärkningar från de senaste tre åren, de gäller bland annat skulder till olika låneinstitut. Totalt rör det sig om ca 14 500 kr. Nuvarande skuld hos kronofogden är 0 kr.

Kandiderar till riksdagen. Ingår i partistyrelsen.
Har funnits med i Svenskarnas parti sedan starten och var även med i Nationalsocialistisk front (NSF). Han var tidigare partiledare i Svenskarnas parti.
Blev 2010 invald i Grästorps kommunfullmäktige för Svenskarnas Parti, men tvingades lämna platsen efter att Skatteverket kommit fram till att han inte var bosatt i kommunen. Han har tidigare kandiderat i valet 2002 och 2006 för NSF.
I en intervju för P4 Radio Stockholm 2005 berättar Höglund, som då satt med i ledningen för NSF, om det samhälle de såg framför sig:
Det vi vill är att säkra vårt folks existens. Att vårt folk ska kunna fortsätta leva även framöver och så som det ser ut i Sverige idag, så kommer vi inte att kunna göra det eftersom demokratin driver på genom att pressa in fler och fler främlingar. (…)

Vi får ju upprätta en myndighet som kan frånta rasfrämlingar deras medborgarskap. För att är de inte svenskar så ska de inte heller ha svenska medborgarskap, utan då kommer vi att verka för att de får åka ut igen. Självklart kan de komma hit på semester och besöka landet, men vi vill inte att de ska uppehålla sig här någon längre period och etablera sina små samhällen och så vidare, utan de kommer att åka ut.

Kandiderar till riksdagen och Motala kommun. Ingår i partistyrelsen.
Har funnits med sedan NSF-tiden och har framträtt i media som länsledare för NSF Östergötland. Var kandidat för NSF i kommunvalet i Linköping 2006. Kandiderade för Svenskarnas Parti 2010 i Motala.
Andersson är dömd flera gånger, bland annat för våld mot tjänsteman. 2005 dömdes han för förberedelse till grov misshandel till sex månaders fängelse. Han greps tillsammans med tre andra män i en bil där det fanns bland annat knivar, knogjärn, tårgas och så kallade molotov-cocktails. Enligt domen var vapnen sannolikt avsedda att användas i bråk med invandrargäng eller med AFA, Antifascistisk aktion.

Kandiderar till riksdagen. Sitter i partistyrelsen.
Har tidigare varit vice ordförande i Nationaldemokratisk Ungdom (Nationaldemokraternas ungdomsförbund) och även skrivit för nättidskriften Info-14 (numera nedlagd). Har talat i Salem och vid andra nazistiska sammankomster vid flera tillfällen.
Gör SvP:s radiopodd med Magnus Söderman och Jonas De Geer och är en flitig twittrare. Några citat från Twitter:

Efter en dom mot vänsterextremister den 14 april i år:
Att det här systemet är korrupt och svenskfientligt har det aldrig varit tvekan om, men de försöker inte ens dölja det längre.
(Namn på person i SMR som fällts för attacken i Kärrtorp, vår anm) får alltså 6 månader för att ha hållit i en kamera, (namn på vänsterextremist, vår anm) 5 månader för systematiskt våld och hot mot politiker.
Makten ville väl ha ut sina bråkstakar innan valet, så att de kan göra "grovjobbet". Detta vidriga system bör brännas till grunden.

13 april
Media fortsätter sitt kampanjande för att vita människor inte ska skaffa barn. Folkutbytet måste skyndas på!

Kandiderar till riksdagen, Region Skåne och Helsingborgs kommun. Ingår i partistyrelsen.
Har funnits med sedan NSF-tiden. Har framträtt som representant för både NSF och Svenskarnas parti vid flera tillfällen och även talat för NSF vid manifestationer.
2004 talade han i Salem och gav uttryck för starkt förakt för folkvalda politiker, han sa bland annat att "vi har även tvingats att se hur en ung man bragts om livet till en följd av det mångkulturella helvete som demokraterna håller på att skapa". Han talade också om "det parlamentariska patrasket som vanstyr vårt land", refererade till de styrande som "Perssons pack" och kallade dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky och skolminister Ibrahim Baylan för "främlingar".
Är på 1990-talet dömd till fängelse för hets mot folkgrupp och 2002 för förseelse mot ordningslagen då han flera gånger ordnat demonstrationer utan tillstånd. Han dömdes till dagsböter.

Kandiderar till riksdagen, Västra Götalandsregionen och Färgelanda.
Är chefredaktör för Svenskarnas partis webbtidning Realisten.se.
Gick med i NSF på 1990-talet och haft ledande roll inom NSF. Lämnade partiet 2003 och var borta en tid innan han återvände igen. Han har varit kandidat för NSF i valet 2002, enligt Expo och för Svenskarnas parti 2010.
Björkqvist har funnits med i ledarskiktet och har tidvis varit ansvarig för hemsidan, enligt domar. Han är vid upprepade tillfällen dömd för hets mot folkgrupp till fängelse 2006, 2004, 2003 och 1998. Han är även dömd för förolämpning och brott mot ordningslagen.
Björkqvist har enligt vår granskning skulder hos kronofogden på drygt 22 000 kronor. Han har 13 betalningsanmärkningar från de senaste tre åren på ca 27 000 kr.

Kandiderar till riksdag, Västra Götalandsregionen och Lidköpings kommun. Ledamot i för SvP i Lidköpings kommunfullmäktige.
En veteran i den svenska vit makt-rörelsen. Har tidigare varit med i NSF. Har även drivit en egen nazistgrupp som kallades Legion Wasa och en organisation kallad Skaraborgs Svensk Socialister, med vilken han ställde upp i kommunalvalet i Lidköping.
Dömdes 2005 för hets mot folkgrupp till en månads fängelse. Det skedde då han burit en armbindel med hakkors vid en fest med NSF och bilder från detta publicerades på internet.
Linusson berättar i en intervju för Ekot att han jobbat svart i Australien.Karta: Här kandiderar Svenskarnas parti

Riksdagen, 6 landsting och 35 kommuner. Klicka på kartan för att se var.

 

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista