Ny sexualbrottslag kan ifrågasättas

Från den första april börjar den nya sexualbrottslagen att gälla. En av många domar på senare tid som sannolikt hade blivit annorlunda med den nya lagen, är en dom i Göta hovrätt nyligen.

En 34-årig man hade sex med en redlöst berusad 14-årig pojke, men friades från våldtäkt eftersom pojken hade druckit alkoholen frivilligt.

I stället för våldtäkt ansåg hovrätten att det bara kunde bedömas som sexuellt utnyttjande. Samme man friades också för sexuellt ofredande av en pojke som nyss fyllt 15 eftersom den berusade pojken sov.

Madeleine Leijonhufvud är professor i straffrätt:

– Med nya lagen så blir ju även de fall där offret har berusat sig ”frivilligt” så att säga, det blir också våldtäkt. Det är en skillnad. Det andra fallet här kommer inte att påverkas av den nya lagen. Det är fortfarande så att en person som sover inte kan anses bli kränkt eller ofredad, säger hon.

Ny lag i fokus
Den 34-årige mannen var åtalad för att på olika sätt ha utnyttjat tolv pojkar i 15-årsåldern sexuellt. Nyligen dömdes han till tre års fängelse av Göta hovrätt, men han frikändes på två åtalspunkter där han tidigare dömts i tingsrätten. 

I stället för våldtäkt ansåg hovrätten att det bara kunde bedömas som sexuellt utnyttjande när mannen hade sex med en redlöst berusad 14-åring, eftersom pojken hade druckit alkoholen frivilligt.  

”Rimligt”
Domen sätter den nya sexualbrottslagen i fokus. Från och med den första april så ska fler sexuella handlingar med barn bedömas som våldtäkt och generellt spelar det inte heller någon roll vem som har berusat offret.

En bra förändring, tycker Madeleine Leijonhufvud:

– Att man rubricerar alla sexuella övergrepp mot barn som våldtäkt är ju högst rimligt. Man kan också säga att det är bra att man inte gör någon skillnad på de här fallen där offret är totalt utslaget, antingen man har åstadkommit det här eller om offret redan var frivilligt berusat, så är det mycket allvarligt.

Lagen kan ifrågasättas
Pojken som blev blottad, sexuellt berörd och fotograferad medan han sov hade däremot inte betraktats som sexuellt ofredad heller med den nya lagen. Det är något man kan ifrågasätta, enligt professor Madeleine Leijonhufvud:

– Ja, man kan fråga sig om det inte är en integritetskränkning trots, men så har man inte sett det, utan i ofredandet ligger att man ska känna sig ofredad, säger hon.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista