Dödshot mot Cecilia Malmström på valsedel i EU-valet

EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) har mottagit ett dödshot – nedskrivet på en av valsedlarna i EU-valet. Hotet har polisanmälts till Säkerhetspolisen.

På en av valsedlarna som lämnats in till vallokalen i Lundby i Göteborg, har någon för hand skrivit ner ett dödshot mot EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP).

Hotet är mycket grovt och nedskrivet där man annars skriver det parti man vill rösta på.

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade att göra rösten giltig.

– I vallagen finns det angivet på vilka grunder det går att ogiltigförklara en valsedel. Men det finns inga kriterier som handlar om olämplighet eller anstötlighet, säger Kerstin Andersson, kanslichef på Valmyndigheten till Ekot.

Valsedeln har bedömts som giltig och blir en del av valresultatet. Redovisningen av röster på partierna är offentlig.

Valmyndigheten har som rutin vid hot att kontakta polisen. Och man har även kontaktat Cecilia Malmströms personal.

– Valmyndigheten har rutinen att om det dyker upp något i samband med valet som vi uppfattar som ett hot så kontaktar vi polisen, i det här fallet Säkerhetspolisen. Vi har lämnat information, inte till henne personligen, men till en tjänsteman i hennes organisation i rollen som EU-kommissionär, säger Kerstin Andersson.

Cecilia Malmström befinner sig just nu Bryssel har och inte har gått att nå för en kommentar.

– Vi har via Valmyndigheten fått information om det här, men den typen av saker är inget som vi går ut och kommenterar. Inte heller när det gäller säkerhetsrutiner, säger Joakim Larsson, pressekreterare till Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista