Dansk folkeparti öppnar för SD

2:07 min

Dansk folkeparti svänger i sin uppfattning om Sverigedemokraterna, och har redan tagit kontakt med SD. Trots att Dansk folkeparti tidigare har nekat ett samarbete i EU-parlamentet, säger nu en av partiets företrädare att man inte ser några hinder för ett samarbete med SD.

– Det som var problemet var att vi fick en uppfattning om att Sverigedemokraterna skulle vilja samarbeta med Nationella Fronten. Men om Sverigedemokraterna avvisar ett samarbete med Nationella Fronten och andra partier som vi inte vill samarbeta med ser jag inget problem med att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Karsten Lorentsen, som bland annat är utrikespolitisk rådgivare hos Dansk folkeparti.

Det var efter EU-valet som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelade att ett samarbete med franska Nationella Fronten inte längre är aktuellt. Detta trots att partiet på söndagens EU-valvaka uttryckte sig i positiva ordalag om det franska främlingsfientliga partiet.

Dansk folkeparti har inte heller något problem med Sverigedemokraternas förflutna eller att ungdomsförbundet SDU har bildat ett gemensamt ungdomsförbund med bland andra Nationella Frontens ungdomsförbund, menar Karsten Lorentzen.

– Ungdomsförbunden får gärna vara lite mer rebelliska än moderpartierna.

Sverigedemokraternas andra favoritpartner, brittiska Ukip, har däremot uppgett att de sannolikt inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Dansk folkeparti, som tills nu suttit i samma grupp som Ukip, vill sannolikt inte fortsätta med det. Ukips syn på EU och kravet på ett brittiskt utträde delar vi inte, meddelar Karsten Lorentzen, och sneglar mot konservativa Tories.

Den sverigedemokratiska hållningen, att Sverige ska omförhandla sitt EU-medlemskap, är däremot bra och förståelig, tycker Karsten Lorentzen.

– Det tycker jag är ett bra förslag. Sverige har inte varit medlem i EU så länge som Danmark har. Det betyder att många svenskar har en mer skeptisk hållning till EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista